Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejste ve vztahu spokojeni? Konflikty mají zničující dopady na zdraví, zjistili vědci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Žijete v dlouhodobě mizerném manželství, či třeba jenom vztahu, z něhož nechcete odejít, ať už kvůli dětem, či tlaku okolí? Pokud sami sobě na tuto otázku odpovíte kladně, pak zbystřete! Podle psychologů, kteří zkoumali 373 párů žijících více, než 16 let ve společné domácnosti, kde jim to neklapalo, se následky vztahu udržovaného za každou cenu výrazně projevují na zdraví obou partnerů, zejména mužů. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Odborná veřejnost se obecně shoduje na tom, že špatné manželství s velmi často opakovanými hádkami může může mít závažné dopady na lidské zdraví. Výzkumy univerzit v Nevadě a Michiganu, kteří zkoumali vzorek 373 heterosexuálních párů, které se dlouhodobě nedokáží shodnout na ničem, ať už jde o děti, majetek, peníze a volnočasové aktivity, hovoří jasně! V párech, které takové znaky vykazovaly, se zároveň ukázaly i větší tendence k různým zdravotním komplikacím.

"Zabývali jsme se manželstvími v prvních 16 letech od svatby a srovnávali jsme zdravotní stav žen a mužů, kterým to ve vztahu často skřípe, s jejich protějšky, kteří žijí ve spokojeném manželství," řekla Rosie Shroutová během prezentace předběžných výsledků studie na konferenci Mezinárodní asociace pro výzkum vztahů v Coloradu

Průzkum došel k závěru, že se manželské konflikty projevují neblaze na zdravotním stavu obou manželů, přičemž muži vykázali diametrálně větší sklony k různým onemocněním, než ženy. Dalo by se to tedy interpretovat tak, že by mužští, kteří se často hádají se svými manželkami, měli v zájmu svého vlastního zdraví z takového vztahu okamžitě utéct. Páry mající takříkajíc italskou domácnost zároveň přiznaly, že se jim po vstupu do konfliktního manželství objevily různé zdravotní komplikace, které nikdo z partnerů za svobodna neměl.

Zdravotní stav se neměřil pouze podle toho, jestli lidé mající problémy ve vztahu trpí onemocněními typu cukrovka, roztroušená skleróza, maniodepresivní psychóza apod. Hodnotilo se i to, v jakém stavu stávají znesváření manželé do práce, zda mají kvalitní spánek, či zda mají pocit nějaké seberealizace. Hodnotilo se nejen fyzické, nýbrž i duševní zdrav. Otázky se týkaly i pocitů nervozity, nervozity a bolestí hlavy. 

Časté konflikty ve vztahu mají zničující dopady na psychiku manželů, což se časem začne projevovat i na fyzickém zdraví. Přejídání se, nechutenství a zvýšené uvolňování stresových hormonů působí velmi neblaze na oběhový systém, nervovou soustavu a imunitu. Slovo "časté konflitky" použity záměrně, protože i v tom nejlepším manželství občas nastanou situace, kdy se oba partneři nedokáží na něčem shodnout. Mluvíme tedy o situacích, které jsou téměř na pořadu dne.

"Až dosud se všichni shodovali na tom, že lidé žijící v trvalém manželském vztahu mají tendenci žít déle a být zdravější, než rozvedení, ovdovělí, nebo single. Nejnovější studie ale své závěry mění a naopak, že manželství nemusí nutně znamenat recept na lepší zdravotní kondici. Neshody a roztržky ve vztahu se mohou na zdraví podepsat úplně stejně, jako kouření a nadměrné užívání alkoholu," vysvětluje Shroutová

Témata:  manželství zdraví vztahy Láska, intimnosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy