reklama

Účastníci výzkumu na experiment čekali ve speciální čekárně, nikdo ale netušil, že zmíněný experiment již běží. Po času stráveném v čekárně vědci požádali účastníky popsat detaily, kterých si dotyčný člověk všiml na dalších lidech čekajících ve stejné místnosti. 

„Ačkoli lidé tajně zaznamenali všechny cizí detaily - oblečení, osobnost, náladu – zjistili jsme, že stále jsou přesvědčeni, že ostatní čekající je vůbec neviděli, " psala Erica J. Boothbyová v deníku New York Times.

Vědci zdůraznili i to, že lidé toho o sobě odhalí velmi mnoho zejména v době, kdy mají pocit, že se nikdo nedívá. Kromě toho máme vždy tendenci uvažovat o lidech v určitých kategoriích, případně zařazovat ostatní lidé do vlastního systému stereotypů.

Americký psycholog Solomon Asch v roce 1946 zjistil, že první informace, kterou o dané osobě dostaneme, může určovat, jak budeme na osobu nahlížet. První dojem je přitom ovlivněn silnějším prožitkem, předchozími zkušenostmi a okamžitým soudem založeným na asociacích vnímajícího člověka.