reklama

Konzumace zpracovaného masa je spojena se zvýšeným rizikem manických epizod. Varuje před tím nová studie provedená vědci z John Hopkins University School of Medicine.

U pacientů s diagnózou mánie, tedy abnormálním duševním stavem charakterizovaný hyperaktivitou, eufórií a nespavostí, byla zjištěna více než třikrát vyšší pravděpodobnost, že nedávno konzumovali maso, jako je slanina, párky, šunka nebo salám, ve srovnání s těmi, kteří v anamnéze neměli psychiatrické poruchy, píše server The Independent.

Studie publikována v časopise Molecular Psychiatry zkoumala zdravotní historii 1 101 osob s psychiatrickými poruchami a bez nich. Zjistila, že konzumace dusičnanů - chemikálií, které se často používají ke konzervování a uchování zpracovaného masa - je spojena se špatným duševním zdravím.

Výzkumníci také provedli řadu experimentů na krysách a zjistili, že zvířata po několika týdnech na stravě s přidanými dusičnany vykazovala známky manické hyperaktivity.

„Budoucí práce na této asociaci by mohla vést k dietním intervencím, které pomohou snížit riziko manických epizod u těch, kteří mají bipolární poruchu nebo kteří jsou jinak zranitelní vůči mánii," uvedl vedoucí studie Robert Yolken.

Neexistují prý žádné další potraviny, které ve studii vykázaly významné vztahy s psychiatrickými poruchami. „Podívali jsme se na řadu různých dietních expozic a výsledky u konzervovaného masa opravdu bijí do očí," dodal Yolken.

Vědci se účastníků nemohli zeptat, jak často jedí zpracované maso nebo jak dlouho je jedí, což znemožňuje zjistit, jaké množství takto upraveného masa může zvýšit riziko manických epizod.

Manie může trvat několik týdnů až několik měsíců a je běžným příznakem bipolární poruchy, ale může také postihnout ty, kteří mají schizoafektivní poruchu. Lidé v manickém stavu mohou být v povznesená náladě a mít mylné představy, které mohou v některých případech vést k nebezpečnému a rizikovému chování.

„Je zřejmé, že mánie je komplexní neuropsychiatrický stav a že na vzniku a závažnosti bipolární poruchy a souvisejících manických epizod se pravděpodobně podílí nejen genetická zranitelnost, ale i faktory plynoucí ze životního prostředí," uvedla spoluautorka studie Kellie Tamashiro. „Naše výsledky naznačují, že dusičnany ošetřené maso by mohlo být jednou z environmentálních příčin mánie."