reklama

Sedmadvacetiletý Jakub Š. byl až do nedávna aktivním a veselým člověkem se zálibou v cestování a poznávání nových věcí, lidí i kultur. Procestoval kus světa a byl oblíbený v rodině i mezi přáteli.

Poté, co náhle ochrnul na polovinu těla a nedokázal vydržet vzhůru déle než půl hodiny, se od lékařů dozvěděl zdrcující diagnózu. V mozku mu našli glioblastom a dali mu tři týdny života.

Jde o nejčastější a nejmalignější gliom mozku, který se vyznačuje tím, že ačkoliv jde o zhoubný nádor, metastázy se u něj objevují jen velmi vzácně.

Díky svému neuvěřitelně rychlému růstu, který vede ke zvyšování nitrolebního tlaku a útlaku okolních struktur mozku, jde o jeden z nejhorších typů rakovin a o nejhorší nádor mozku vůbec.

Ve společnosti se o něm příliš nemluví, v porovnání s ostatními typy rakoviny je totiž poměrně vzácný. Ročně jím onemocní 3-4 lidé na 100 000 obyvatel a většina pacientů je starší padesáti let. Vyššího věku se už ale většinou nedožijí.

Glioblastom je totiž neléčitelný a smrtelný. Většina pacientů umírá do tří měsíců, správná léčba jim dokáže prodloužit život až na rok. Jen velmi malé procento lidí s touto diagnózou se dožívá více než několika let. Lepší vyhlídky je nečekají. Nádor operativně odstranit nelze a chemoterapie jej porazit nedokáží.

Boj s touto diagnózou svádí například republikánský senátor Spojených států John McCain, který sice podstoupil sérii zákroků a ozařování, nemoc ale ani přes upřímná přání Baracka Obamy a Donalda Trumpa zcela vyléčit nelze.

I Jakubovi dávali lékaři několik týdnů života, nyní s nemocí bojuje půl roku, rakovina ho ale upoutala na lůžko a vysává z něj život. "Zkoušeli jsme se obrátit na různé nemocnice, na pracoviště s pokročilou technologií a znalostmi pro léčení rakoviny, na výzkumná centra s klinickými studiemi, které se týkají této diagnózy, ale ze všech stran jsme slyšeli stále to samé - Jakub není vhodným kandidátem pro experimentální léčbu, tato technologie se pro glioblastom nedá použít," říká jeho matka Renata.

Na stránkách Dobrý skutek nyní shání finanční příspěvky na experimentální terapie, které nejsou hrazeny zdravotní pojišťovnou. Jejich aplikace totiž měsíčně přesahuje částku ve výši 50 tisíc korun a jak se zdá, tato léčba zatím nese své ovoce.

Jestli ale dokáže Jakuba zbavit glioblastomu úplně je nejisté. A lékařské statistiky mu moc nenahrávají. Ročně se totiž v Česku operuje zhruba 100 až 120 nádorů typu glioblastom, přičemž průměrná doba přežití se ale od té celosvětové neliší. Čeští pacienti s touto nemocí většinou umírají do tří měsíců.