reklama

Nový výzkum expertů z Iowy navazuje na studii z roku 2014, která byla zveřejněna v časopise Journal of American College of Cardiology. Ta uvádí, že bylo zjištěno, že běhání i pouhých 5-10 minut denně je spojeno se snížením rizika úmrtí ze všech příčin a navíc vede k omezení kardiovaskulárních chorob.

V dubnu 2017 pak byla v odborném časopise Progress in Cardiovascular Disease publikována další studie rozvíjející tato zjištění. Podle ní můžete doslova „utéct smrti“. Na obou výzkumech se jako spoluautor podílel Duck-chul Lee, profesor kineziologie z Iowa State University.

Jeho tým teď na základě svých výzkumů tvrdí, že pokud člověk běhá, klesá riziko „předčasné smrti“ až o 40 procent, píše server The Independent. A to bez ohledu na rychlost nebo uběhnuté kilometry.

Běh tak podle výsledků může být nejúčinnějším cvičením ke zvýšení průměrné délky života. Běžci mají na rozdíl od neběžců tendenci žít asi o tři roky déle, a to i v případě, že běhají pomalu nebo sporadicky, kouří, pijí nebo jsou obézní. Žádná jiná forma cvičení podle výzkumníků nemá srovnatelné dopady.

Pokud by každý nebežec, který byl součástí studií, s běháním začal, bylo by ve skupině o 16 procent méně úmrtí a o 25 procent méně smrtelných infarktů, tvrdí vědci.

Jedna hodina běhu podle nich statisticky prodlužuje délku života o sedm hodin. Přesto Lee dodává, že běhání vás neučiní nesmrtelnými. Maximálně si prý takto život lze prodloužit asi o tři roky.