reklama

Předchůdce GBU-43, BLU-82, vznikla v 60. letech. Vážila 6800 kilogramů a byla vyvinuta pro použití v prostředí džungle. BLU-82, kterou nemohl nést kvůli váze bombardér, ale těžké nákladní letadlo jako C-130 Hercules. Bomba měla vypálit a vymýtit v džungli velkou plochu, na které pak měly přistávat vrtulníky. Díky tomuto určení získala zbraň i přezdívku, která ji proslavila: Sekačka sedmikrásek. Celkem jich mělo být vyrobeno 225.

Bomba BLU-82 byla s úspěchem poprvé použita ve Vietnamu v roce 1970. K dalšímu použití došlo v roce 1991 v Iráku. Její použití vyvolalo i mezi spojeneckými vojáky paniku a Britové například hlásili, že Američané použili atomovou zbraň. Naposledy byla BLU-82 použita v roce 2001.

Americké letectvo v roce 2001 zadalo vývoj nové bomby, která měla již zastarávající BLU-82 nahradit. GBU-43 je dlouhá 9,17 metru a v průměru má 103 centimetrů. Váží 9,8 tuny z čehož 8,4 tuny tvoří výbušná náplň.  Na rozdíl od BLU-82, která neměla žádné navádění, je GBU-43 naváděna pomocí GPS.

 To jí dovoluje navádět na cíl daleko přesněji a z daleko větší výše než její předchůdkyni.  Opět však musí být shazována z civilního stroje. Došlo i ke změně cílů. Zatímco BLU-82 byla primárně určena k vyčištění velkých ploch, GBU-43 je schopna zasáhnout i opevněné a podzemní cíle. K prvnímu jejímu testu došlo v roce 2003 na cvičišti na Floridě. Zatím bylo vyrobeno 15 kusů. Cena za kus se má pohybovat kolem 170 000 dolarů.

GBU-43 rozhodně svými výkony nedosahuje na nukleární zbraně. Pro srovnání „matka všech bomb“ má výkon ekvivalentu 11 tun TNT. Little Boy svržený v srpnu 1945 na Hirošimu měl ekvivalent 13 000 tun TNT. Přesto GBU-43 vzbuzuje v nepřátelích hrůzu a jejím hlavním úkolem je způsobit v řadách nepřátel paniku v rámci taktiky „shock and awe“ (strach a bázeň).

To dokázal i loňský úder proti bojovníkům IS v oblast Achin v provincii Nangarhár. Dne 13. dubna 2017 zde americké letectvo poprvé použilo GBU-43 proti podzemnímu komplexu využívaném islamisty. Dodnes není jasné, kolik bojovníků se podařilo zlikvidovat. Hovoří se o až o stovce islámských radikálů, včetně čtyř polních velitelů.

V okolí dopadu bomby bylo podle afghánských jednotek, které místo dopadu prozkoumaly, vše zničené, ale o několik set metrů dál již škody byly neznatelné.  Organizaci IS to však v provincii tvrdě zasáhlo a trvalo několik měsíců, než se v oblasti alespoň z části konsolidovala.

GBU-43 však není nejvýkonnější konvenční bomba na světě. Tou je ruská FOAB tedy Father of All Bombs (Otec všech bomb).  Oproti americké matce je ruský otec lehčí. Váží „pouhých“ 7,8 tuny.  Je však naplněna nově vyvinutou výbušninou a výbuch FOAB je ekvivalentem 44 tun TNT a dokáže zlikvidovat vše do 300 metrů od epicentra výbuchu. Na cíl zbraň navádí poziční systém GLONASS. Na cíl je ji na rozdíl od americké zbraně donést bombardér  TU-160.