reklama

Umýváte kuře před tím, než ho začnete vařit? Podle expertů v oblasti ochrany zdraví a bezpečnosti potravin děláte velkou chybu, protože můžete zvýšit šíření bakterií a riziko křížové kontaminace. 

Většina lidí, kteří omývají kuřata a kuřecí maso, si myslí, že smývají bakterie, sliž nebo škodlivé látky z kuřecího masa. Je sice pravda, že syrové kuře je často plné bakterií, jako je Campylobacter nebo Salmonella, mytí masa bakterie rozhodně neodstraní. 

Ve skutečnosti se tím jen tento problém zhoršuje. Stříkající voda totiž může rozšířit bakterie po dřezu, kolem výlevky, pracovní desky a dokonce se tak může dostat i na vaše oblečení.

Jediný jistý způsob, jak účinně odstranit bakterie, je vařit maso při správné teplotě. A toto pravidlo se samozřejmě vztahuje i na jiné druhy masa a ryby. Všechny bakterie přítomné na povrchu kuřecího masa se zlikvidují při kuchyňské úpravě při teplotě nad 71 °C. U jiných druhů masa se tato teplota může lišit.

Například výzkumná pracovnice pro bezpečnost potravin z Drexel University Jennifer Quinlan radí, aby lidé před vařením alespoň jednou kuřecí maso neomyli, aby zjistili, zda si skutečně všimnou nějakého rozdílu. Pokud jde o „sliz“ na kuřeti, radí ho setřít papírovým ubrouskem.

Pokud se i po tomto pokusu rozhodnete pokračovat v umývání masa před vařením, dbejte na řádnou dezinfekci jakýchkoli povrchů, které mohly přijít do kontaktu se stříkající vodou a důkladně si umyjte ruce nebo nádobí, které přišlo do kontaktu se syrovým masem. Ideální je umýt nádobí v myčce nebo pod teplou vodou s použitím saponátu.