Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počátek partnerského soužití? S vaším tělem se stane něco nechutného

Bakterie
Bakterie
Foto: Pixabay

Páry, kteří žijí společně, se dohodli, že budou sdílet celou řadu věcí, jako jsou postel, koupelna a kuchyně. Samozřejmě, že když se nastěhujete ke svému partnerovi (nebo on k vám), vše se změní – a to včetně kožních bakterií. Vědci z University of Waterloo v Ontariu v Kanadě zjistili, že když žijeme s další osobou, vyměňujeme si vzájemně bakterie, což způsobuje změnu našeho vlastního mikrobiálního profilu.

Server Medical Daily s odvoláním na studii, která byla publikována v magazínu Open Society Institute for Microbiology, uvádí, že výzkumníci zjistili, že každá osoba ve vztahu významně ovlivnila mikrobiální profil na kůži svého partnera. Pomocí mikrobiálních dat byly počítačové algoritmy schopny porovnat páry s přesností 86 procent. Část těla, kde se nejčastěji objevují hostitelské kožní bakterie, jsou přitom nohy.

Kanadští vědci se domnívají, že je to proto, že páry chodí po stejných površích naboso, proto je snadné přenést bakterie mezi sebou a jejich bezprostředním okolím. „Sprchujete se a chodíte na stejné podlaze naboso a tento proces pravděpodobně slouží jako účinná forma mikrobiální výměny s vaším partnerem a také s vaším vlastním domovem," vysvětluje Josh Neufeld, autor studie a profesor biologie na University of Waterloo.

Jednotlivci z různých regionů mají různé kožní bakteriální komunity, ale toto zjištění ukazuje, že faktory, jako je soužití, mohou skutečně utvářet jakýsi společný mikrobiom. Avšak ne všechny oblasti kůže páru po sestěhování sdílejí stejný mikrobiom. Studie například ukázala, že mikrobiální komunity shromážděné kolem stehen jsou více podobné mezi lidmi stejného pohlaví než u těch, kteří žijí společně. To může být spojeno se skutečností, že bakterie na vnitřních stehnech žen jsou ovlivněny vaginálním mikrobiomem, vysvětlují odborníci.

Mikrobiomy jsou jedinečné, ale mohou být také snadno ovlivněny. Je známo, že stravovací návyky, životní prostředí a dokonce i jednoduché náhodné zásahy ovlivňují mikrobiologii. Není proto divu, že když s někým sdílíte postel a on má na kůži bakterie, ovlivňuje to složení vašeho vlastního mikrobiálního profilu.

Každou hodinu člověk vylučuje asi jeden milion biologických částic přímým kontaktem s povrchy, vypouštěním plynů z těla i skrze kožní buňky a vlasy, což usnadňuje získání nových mikrobiologů z prostředí, zejména na nohou. Obvykle je většina bakterií na pokožce neškodná nebo prospěšná a zabraňuje patogenním mikrobům - bakteriím, které mohou způsobit infekci – obsadit náchylné oblasti těla. Vědci se domnívají, že čím více víme o rizikových faktorech, které ovlivňují lidský mikrobiom, tím více dokážeme pochopit bariéry, které ochraňují naše tělo před onemocněním.

Mikrobiální ekologové analyzovali celkem 340 vzorků kůže od 10 heterosexuálních párů, které v současné době žijí společně, aby pozorovali vliv soužití na milence. Vzorky byly shromážděny na vatové tampony ze 17 míst celého těla, včetně pupíku, podpaží a nozder. Vědci dospěli k závěru, že dvojice hrají významnou roli při utváření jejich mikrobiálního profilu.

Tyto výsledky odpovídají závěrům předchozího výzkumu, který zjistil, že manželské páry také ovlivňují vzájemnou imunologii. Imunitní systémy mají tendenci odrážet zvyky životního stylu, jako je strava a cvičení obou partnerů. To je důvod, proč partneři mají tendenci být nemocní ve stejnou dobu, protože jsou ve stejném prostředí, kde dýchají znečištěné látky, plísně a prach.

Témata:  vztahy láska viry a bakterie vědci lidé zajímavosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy