reklama

Todt byl ředitelem týmu Ferrari od roku 1993 do roku 2007 a byl jedním z prvních, kteří byli svědky úspěchů Michaela Schumachera, který v dobách své největší slávy vyhrál pět po sobě jdoucích mistrovství světa.

Patří také k těm, kteří mají možnost se se Schumacherem vidět i po tragické nehodě. Na otázku, kterou o aktuálním stavu Schumachera pro argentinské noviny La Nación Todt odpověděl: „Je obklopen svou rodinou a její náklonností.“

„Cítím se požehnaný, že se s ním mohu často vidět, ale jeho zdraví je soukromou záležitostí a myslím, že je čas, abychom Michaelovi umožnili odpočívat v klidu.“

Když novináři dál naléhali, aby prozradil, jestli se zdravotní stav Schumachera zlepšuje, Todt jen zopakoval: „Opakuji: je čas, abychom nechali Michaela žít v klidu.“ Mnohé média spekulují o tom, že podobná prohlášení nevyznívají příliš pozitivně a že se možná svět musí připravit na nejhorší.

Schumacherovi fanoušci zdůrazňují, že se za něj modlí a že ho stále milují. I proto prý ale potřebují znát pravdu o stavu sportovce. Není prý třeba zveřejňovat detaily, ale tím, že rodina na veřejnost nevypouští vůbec žádné informace prý podporuje různé spekulace a zvěsti. „Podle mého názoru by rodina čas od času měla dát fanouškům informace o tom, jak se mu daří. My, fanoušci, chceme vědět, že je šťastný,“ zdůraznil jeden z Schumacherových příznivců.

Michaela Schumacher utrpěl v roce 2013 při nehodě na lyžích ve francouzských Alpách těžká zranění. Strávil měsíce v kómatu a nyní vyžaduje nepřetržitou péči, které se mu dostává v jeho domě v Glandu ve Švýcarsku.

Po nehodě se sportovec několikrát ocitl v bezprostředním ohrožení života, podstoupil sérii operací a dnem i nocí o něj pečuje několikačlenný speciálně vyškolený zdravotní personál. Objevily se zprávy o údajném zlepšení jeho stavu, dokonce se spekulovalo o tom, že za pomoci asistentů může chodit.

Mluvčí německého pilota Sabine Kehmová však takové zvěsti popřela a dodala, že takové lži pouze ubližují jeho rodině. „Michael je osobnost veřejného života a lidé měli právo vědět, že se něco stalo. Musela se ale určit hranice mezi Schumacherem jako veřejnou a soukromou osobou. Rozhodnutí chránit jeho soukromí před veřejností bylo v Michaelově zájmu," vysvětlovala.