Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejdražší stavbu světa na vlastní oči nikdy neuvidíte

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
Foto: ESA **www.esa.int**

Lidstvo každým rokem investuje miliardy dolarů do vojenského, technického a vědeckého rozvoje a pokroku. Ve většině případů ale není na první pohled viditelný, a proto není překvapením, že z deseti nejdražších věcí světa je velká část z nich veřejnosti prakticky neznámá. Ta známější část je naopak mnohdy lidským očím doslova skryta. Podívejte se s námi na přehled deseti nejdražších lidských výtvorů v dějinách.

1. ISS

Mezinárodní vesmírná stanice je nejdražší stavbou, jakou kdy lidstvo postavilo, a zároveň nenákladnějším vědeckým projektem v dějinách. V současnosti je to jediná trvale obydlená vesmírná stanice umístěná na orbitě a obíhá Zemi ve výšce kolem 400 kilometrů. Na její stavbě se podílí americká NASA, Ruská kosmická agentura, Japonská kosmická agentura, Kanadská kosmická agentura a Evropská kosmická agentura a vzhledem k tomu, že práce na ISS nejsou ani zdaleka hotové, její cena neustále roste.

Cena: 157 miliard dolarů

2. Přehrada Itaipú

I druhý nejnákladnější projekt na světě je přehrada, a konkrétně druhá nejvýkonnější vodní elektrárna na světě. Leží na hranicích Brazílie a Paraguaye na řece Paraná. Hráz má délku 7,6 kilometrů a výšku 196 metrů. Hydroelektrárna dokáže pokrýt až 90 procent spotřeby veškeré elektrické energie v Paraguaji.

Cena: 27 miliard dolarů

3. Přehrada Tři soutěsky

Tři soutěsky je přehradní hráz s největší elektrárnou na světě vybudovanou na řece Jang-c’ v provincii Chu-pej v Čínské lidové republice. Při plném spuštění by měla pokrývat až desetinu čínské spotřeby elektrické energie a její napouštění si vynutilo přestěhování asi 1,3 milionů lidí. Pod přehradou, která je veliká jako třetina Libereckého kraje, zmizela dvě velká města a stovky menších vesnic. Odborníci se navíc domnívají, že oficiálně udávaná cena projektu je nedostačující a tvrdí, že skutečné náklady na stavbu obřího kolosu jsou mnohem větší.

Cena: 25 miliard dolarů

4. Projekt James Bay

Čtvrtým nejdražším projektem na světě je systém hydroelektráren postavených na Velké řece v Kanadě. Soustava nese název Projekt James Bay a tvoří jej kaskáda elektráren na severozápadu kanadské provincie Quebec. Jedná se o nejrozsáhlejší hydroenergetický systém na světě, který disponuje výkonem 16 tisíc megawattů, a také čtvrtou nejdražší stavbou v historii.

Cena: 13,8 miliard dolarů

5. Aljašský ropovod

Hlavní ropovod Spojených států amerických přepravuje ropu z ropných polí na severu Aljašky do přístavu na jejím jihu. Dokončen byl v roce 1977 a denně přepraví až 330 000 metrů krychlových ropy. Jeho délka dosahuje téměř 1300 kilometrů a vzhledem k obtížím, se kterými se bylo nutno potýkat při stavbě, se právem řadí na šestou pozici našeho žebříčku.

Cena: 8 miliard dolarů

Témata:  lidé stavebnictví ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy