Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pavoukům neuniknete nikde: Ve městech jich žije víc, než na vesnici

Pavouk, ilustrační foto
Pavouk, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bylo by chybou tvrdit, že ve městech nežijí pavouci. Mnohdy se s nimi můžeme setkat častěji právě v zastavěných aglomeracích než na samotě u lesa. A poslední studie ukazují, že se jich bude do zastavěných oblastí stěhovat stále více. Co za tím ale stojí?

Pokud máte fobii z pavouku, následující průzkum vám bude asi trochu proti srsti. Pavouci, kteří žijí ve městech, jsou údajně větší a začínají se množit dříve než jejich souputníci z volné přírody, tvrdí australští vědci.

Vědecký tým vedený Elizabeth Loweovou z australské univerzity v Sydney chtěl zjistit, jak jsou živočichové z volné přírody ovlivněni expanzí měst.

Australští badatelé do svého výzkumu zahrnuli 222 dospělých samic pavouků druhu Nephila plumipes z městských parků v Sydney a z menších i větších oblastí s původní vegetací. Hodnotili přitom stupeň urbanizace na daném místě a u tamějších pavouků zaznamenali velikost těla, zásoby tuku a velikost vaječníků.

Zjistili, že pavouci mají menší velikost těla v oblastech s větším pokrytím vegetace a většího vzrůstu dosahují v urbanizovaných oblastech s větší zástavbou a hustotou obyvatelstva. Schopnost reprodukce, měřená podle velikosti vaječníků, je vyšší též u městských pavouků.

"Vyšší teploty jsou spojeny s rychlejším růstem a větší velikostí u bezobratlých. Jedním z dalších faktorů může být také městské osvětlení. Přitahuje hmyz, což znamená více potravy pro pavouky," uvedla podle BBC Loweová s tím, že jsou potřeba ještě další výzkumy, které by objasnily, co přesně za těmito rozdíly ve velikosti těl vězí.

Vědci uvedli, že jejich výsledky podporují myšlenku, že některé druhy mohou z urbanizace, která mnohdy dramaticky mění původní krajinu a místní klima, profitovat.

Na druhou stranu v našich končinách se není čeho obávat. Většina pavouků u nás není jedovatá a žádný neútočí na člověka, pokud není vyprovokován. Pavouci se lidí bojí a i mýtus o tom, že jednoho můžeme sníst ve spánku, není pravdivý.

Podle výsledků výzkumu je totiž taková obava naprosto mylná a nezakládá se na reálných možnostech. Šance, že bychom snědli pavouka, je totiž mizivá a musela by se zakládat na velké spoustě náhod najednou. To, že by nám pavouk dobrovolně vlezl do pusy, je ale podle vědců z Virginie nereálné.

Odborníci tvrdí, že pavouci jsou obecně velmi plaší. Dokáží se sice bránit a řada z nich i nepříjemně kousnout, ale musejí být zahnání do kouta a vystrašení. V opačném případě se lidem vyhýbají, a to jak ve dne, tak v noci. Od návštěvy naší dutiny ústní je proto odradí už jen dýchání a chrápání.

Pavouci totiž vnímají zvukové vibrace a spící osoba je něco, co pro ně není dvakrát přitažlivé. Podle odborníků jsou tak obavy z nechtěného polykání pavouků zcela liché.

Témata:  pavouci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy