reklama

I pouhá jedna sklenice vína nebo piva denně má negativní vliv na zdraví člověka. Vyplývá to z globální studie, která vyšla v britském odborném časopise The Lancet.

Její autoři připouštějí, že střídmé pití může snižovat riziko srdečních onemocnění, převažují ale však rizika spojená s rakovinou a dalšími chorobami.

Nový výzkum je významný především svým rozsahem zvažovaných faktorů. Vědci mapovali míru konzumace alkoholu a její vlivy na osoby ve věku 15 až 95 let ve 195 zemích světa v období od roku 1990 až do roku 2016.

Podle nich způsobil jen předloni smrt 2,8 milionů lidí a byl globálně sedmým nejvýraznějším rizikovým faktorem pro předčasné úmrtí nebo invaliditu. U věkové kategorie od 15 do 49 let byl dokonce hlavní příčinou úmrtí.

Experti také porovnávali výskyt některého z 23 zdravotních problémů spojených s konzumací alkoholu u abstinentů a u osob, které denně vypijí pouze jedno pivo nebo sklenici vína.

Zjistili, že pravděpodobnost výskytu některé z chorob je o sedm procent vyšší. Při pěti sklenicích je vyšší až o 37 procent. "Jeden drink denně představuje malé zvýšení rizika, ale při projekci na celou populaci Británie to znamená mnohem větší číslo. Navíc, většina lidí si nedá jen jeden drink denně," vysvětlila pro web BBC jedna z autorek výzkumu, profesorka Sonia Saxenaová. 

Chcete-li se proto minimalizovat zdravotní rizika, podle vědců je nejlepší nepít zkrátka vůbec. "Mýtus, podle kterého jsou jedna či dvě sklenice denně dobré pro zdraví, není nic než mýtus," uvedla vědkyně.