reklama

Třiapadesátiletá žena pracovala dlouhá léta v továrně a byla nucena mít nehty neustále krátké. Když však získala novou práci, nechala si je narůst. „Vždycky jsem měla slabé nehty a nikdy mi nenarostly, protože nebyly dost silné,“ vzpomíná. Když jí nakonec narostly, Jeaninne dcera Stephanie řekla mámě, že jsou její nehty ošklivé. 

Ukázalo se, že žena má takzvané paličkovité prsty – jedním ze znaků jsou vypouklé nehty, prsty, které vypadají jako oteklé, i neobvyklý úhel růstu nehtů. Její máma je ale měla také, takže o tom příliš nepřemýšlela.

Vyděsila se až ve chvíli, když ji její vlastní dcera poprosila, aby šla k doktorovi a nechala si je zkontrolovat. Jednatřicetiletá žena totiž začala googlit a našla, že takový typ nehtů je vzácný příznak onemocnění srdce a plic. Proto hned poslala mámu k doktorovi.

Díky tomu u Jean diagnostikovali rakovinu plic – naštěstí v rané fázi, což znamená, že má 70% šanci na to, že bude žít pět a více let. Pro The Sun řekla: „Nehty mi zachránily život. Nikdy si je neostříhám.“ V současnosti se Jean snaží dostat do povědomí spojení mezi nehty a rakovinou.

Jean přiznává, že přesto, že její máma přišla o polovinu plic kvůli stejné nemoci, nikdy by jí nenapadlo, že nehty mohou být příznakem. „Cítila jsem se divně, že jdu k doktorovi kvůli nehtům. Nikdy by mě nenapadlo, že se stane tohle. Nikdy." Když ji doktor poslal na sérii vyšetření, byla překvapená, ale je opravdu vděčná, že to udělal.

Nyní podstoupí operaci, aby jí odstranili nádor na levé části plic. „Nejtěžší věc pro mě je, že to ubližuje mým dětem," řekla. Poté, co zjistila, že má rakovinu, si nechala své nehty namalovat zlatou barvou, aby na ně poukázala a oslavila, že jí „zachránily život".

Paličkovité prsty

Fenomén známý jako paličkovité prsty může mimo jiné znamenat, že vaše srdce nebo plíce nejsou úplně v pořádku. Prvním příznakem je zmenšení úhlu lůžka nehtu a kůže, konec nehtového lůžka v kůži volně plave. Nehty mění tvar, zvětšují se a mají větší tloušťku díky většímu množství tkání. Změna je obvykle bezbolestná a dochází k ní na obou rukách.

Důvodem, proč tato změna podle expertů poukazuje na problémy se zdravím, je skutečnost, že okysličená krev se nedostává do prstů tak, jak by měla. Buňky proto produkují určité látky, které podporují růst, aby se pokusily tento problém vyřešit .

Paličkové prsty jsou jedním z nejstarších známých zdravotních příznaků. Poprvé byly popsány Hippokratem už v 5. stoletím př.n.l. - proto se někdy tento příznak označuje jako Hippokratovy prsty