reklama

Přesněji nanočástice získané z čajových listů. Ty podle vědců údajně ničí buňky podporující vznik rakoviny plic. Výzkumníci předpokládají, že toto zjištění otevře v budoucnu další možnost léčby karcinogenních nádorů.

Nanočástice se osvědčily při výrobě televizorů či solárních panelů, ale i při diagnostice nádorů, protože jejich proměnlivá struktura jim dává po zasažení světlem jedinečné fluorescenční vlastnosti.

Proces jejich chemického zpracování je však komplikovaný, drahý a vznikají při něm toxické látky. Tým vědců z Indie a Velké Británie se proto rozhodl vyzkoušet, zda by se při výrobě tzv. kvantových teček neosvědčil extrakt z čajových lístků.

Na výzkum použili výtažek z Camellia sinensis a náhodou se dopracovali k výsledku, který je překvapil. Vědci pozorovali, nakolik budou takto získané kvantové tečky schopny zobrazit přítomnost rakovinotvorných buněk. Zároveň ale zjistili, že tyto tečky karcinogenní buňky nejen zobrazily, ale že je i účinně likvidovaly.

Šéf týmu Sudhagar Pitchaimuthu publikoval výsledky studie v časopise ACS Applied Nano Materials, kde tvrdí, že nanočástice čaje dokázaly proniknout do rakovinotvorných buněk a usmrtit je cytotoxickým účinkem.

Podle vědců jde o velmi účinný způsob, při kterém bylo zničeno až 80 procent z nich. "Skutečným překvapením ale bylo to, že tečky zastavily růst buněk způsobujících rakovinu plic," poznamenal Pitchaimuthu.

Podle vědců zatím nejde o žádný samospásný lék, od nové metody si ale slibují přelomové výsledky. Do dvou let by chtěli začít testovat tuto metodu léčby na pacientech.