Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak je možné, že cítíme vůni deště?

Déšť
Déšť
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Když se zeptáte lidí na jejich oblíbenou vůni, řada lidí odpoví – káva. Najdou se i tací, kteří popíší vůni, která se objeví, když první kapky letního deště začnou padat do horké a suché země. Jak je vlastně možné, že cítíme vůni deště?

Déšť sám o sobě samozřejmě nemá vůni. Ale momenty před začátkem deště proniká vzduchem „zemitý" zápach známý jako petrichor. Lidé ho obvykle popisují jako pižmový, čerstvý - obecně příjemný pach. Tato vůně ve skutečně pochází z navlhčení země, vysvětluje magazín The Conversation.

Australští vědci poprvé dokumentovali proces vytváření petrichorů v roce 1964 a vědci z Massachusetts Institute of Technology mechaniku procesu dál studovali v roce 2010. Petrichor je kombinací voňavých chemických sloučenin. Některé pocházejí z olejů rostlin. Hlavním přispěvatelem do petrichoru jsou aktinobakterie. 

Tyto malé mikroorganismy se nacházejí ve venkovských a městských oblastech, tak v mořských prostředích. Rozkládají mrtvé nebo rozpadající se organické látky na jednoduché chemické sloučeniny, které se pak mohou stát živinami potřebnými pro vývoj rostlin a jiných organismů.

Vedlejším produktem jejich aktivity je organická sloučenina nazývaná geosmin, která přispívá k vůni petrichoru. Geosmin je typ alkoholu. Jeho molekuly mají tendenci mít silnou vůni, jeho chemická struktura je ale hodně složitá. Naše nosy dokážou odhalit jen několik částí geosminu z trilionu (milion bilionů) molekul vzduchu.

Během delšího období sucha, když několik dní neprší, se rychlost rozkladu aktinobakterií zpomaluje. Těsně před deštěm je vzduch vlhčí a země se začíná zvlhčovat. Tento proces pomáhá urychlit aktivitu aktinobaktérií a vytváří se více geosminu

Když dopadnou dešťové kapky na zem, obzvláště na porézní povrchy, jako je sypká půda nebo tvrdý beton, rozstřikují se a uvolňují malé částice zvané aerosoly. Geosmín a ostatní petrichorické sloučeniny, které mohou být přítomny na zemi nebo rozpuštěné v dešťové kapce, se uvolňují ve formě aerosolu a jsou větrem neseny do okolních oblastí. 

Pokud je liják dostatečně silný, vůně petrichoru se může rychle pohybovat po větru a upozorňovat lidi, že přichází déšť. Vůně nakonec zmizí poté, co se bouře přežene a zem začne být opět suchá.

Témata:  déšť zajímavosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy