reklama

Isabella Tomasi byla italská katolická řeholnice, sestra kardinála Giuseppe Maria Tomasiho. Isabella byla vychována ve šlechtické rodině silně ovlivněné náboženskou vírou. 7. října 1660 se stala benediktinkou v Palma di Montechiaro. Při slibech přijala jméno sestra Maria Crocifissa della Concezione. Není jisté, zda vstoupila do kláštera právě z vůle své rodiny, ale je to velmi pravděpodobné. 

Její dobrá pověst se donesla biskupu Ignaziovi D'Amico, který za ní poslal tři jezuity, aby mu zvěsti ověřili. Kněží se prý vrátili ohromeni její svatostí. Sestra Maria uvedla, že roku 1672 se jí zjevila Panna Marie Bolestná a oznámila jí: "Kříž bude tvou věčnou klauzurou." Poté bývala často nemocná, občas křičela a omdlévala u oltáře, nebo varovala ostatní, že ďábel chce aby sloužila jemu a ne Bohu. Podle výpovědí spolusester snášela těžkosti s nadějí. Současní odborníci se domnívají, že trpěla bipolární afektivní poruchou nebo schizofrenií. Zemřela předčasně 16. října 1690.

Podle legendy využil ďábel Marii Crocifissu k napsání zašifrované zprávy. Událost je v historických pramenech popsána tak, že se řeholnice ráno probudila s rukou špinavou od inkoustu a vedle ní se nacházel jakýsi popsaný list.

Když k této záhadné události došlo, Maria prý křičela a pak omdlela. Nikdo nebyl s to písmo rozluštit, a tak zůstal po 300 let vystaven v klášteře. Vědci se v průběhu staletí domnívali, že je dopis psán jazykem, který si sestra Maria sama vymyslela za využití již existujících jazyků, které dobře ovládala.

Až roku 2017 se podařilo výzkumnému týmu text rozluštit za využití dekódovací software z deep webu, informoval servere The Times. Výzkumníci přeložili celkem 15 řádků, ve kterých se píše o vztahu mezi lidmi, Bohem a satanem. V dopisu, který je složen z latiny, řečtiny, arabštiny a runové abecedy, popisuje jeptiška Boha, Ježíše Krista a Ducha svatého jako „přítěž pro lidstvo“. Rovněž tvrdí, že „Bůh je výmyslem člověka“ a že „tento systém nikomu neprospívá“. Dále odkazuje na hrůznou řeku Styx, jež podle řecké mytologie obtéká říši mrtvých, kontext však nedává smysl.

Někteří lidé považují obsah dopisu za „mrazivý " nebo jako možný důkaz toho, že sestra Maria Crocifissa della Concezione byla posedlána ďáblem. Výzkumníci ale upozorňují, že text není souvislý a stoprocentně srozumitelný, což nahrává tvrzením moderních vědců podle kterých jeptiška trpěla schizofrenií či bipolární afektivní poruchou. Ředitel vědeckého centra Ludum Daniele Abate se domnívá, že jeptiška měla bipolární poruchu nebo schizofrenii a možná měla halucinace a bludy.

„Obraz ďábla se při těchto poruchách objevuje často. Z historických záznamů jsme se dozvěděli, že každou noc křičela a bojovala proti ďáblu,“ řekl Abate .

„Dopis vypadal, jako by byl psán zkráceně. Předpokládali jsme, že sestra Maria vytvořila novou slovní zásobu pomocí staré abecedy, kterou možná zná,“ popsal vedoucí výzkumník. A měli pravdu. Dopis je podle něj psán přesnou abecedou vynalezenou jeptiškou. Vznikla prý „s velkou péčí smícháním symbolů, které znala". „Každý symbol je dobře promyšlený a strukturovaný, existují znaky, které se opakují," dodal Abate.