reklama

Nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) patří mezi nejčastěji používané léky na celém světě a některé, včetně ibuprofenu, jsou dostupné všem lidem i bez předpisu.

Autor studie, profesor Gunnar H. Gislason, z kardiologie v kodaňské Fakultní nemocnici v Gentofte upozorňuje, že právě kvůli tomu jsou obecně považovány za bezpečné.

Jak ale ukázal nový výzkum, opak je pravdou. Tyto léky mohou zvýšit kardiovaskulárního rizika. Jinými slovy - pojídáním ibuprofenu může být velmi škodlivé. Ukázalo se totiž, že ibuprofen (obsažený například v Ibalginu) až o 31 procent zvyšuje riziko selhání srdce. Potvrdily se tak výsledky starší studie, která na smrtelné nebezpečí také upozorňovala.

Z 28 947 pacientů v Dánsku postižených srdeční zástavou se jich 3376 léčilo NSAID až 30 dní před příhodou. Ve většině případů použili právě ibuprofen a diclofenac.

Podle dánských expertů je problémem právě fakt, že jsou tyto léky volně dostupné. „Nemyslím si, že tyto léky by měly být prodávány v supermarketech nebo na čerpacích stanicích, kde není možné získat odborné poradenství o tom, jak je používat. K dispozici by měly být pouze v lékárnách, v omezeném množství, a v nízkých dávkách,“ tvrdí Gislason.

„Neberte více než 1200 mg ibuprofenu denně," apeluje na veřejnost.