Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi mají v ruce dvousečnou zbraň. Co s námi dělají léky na bolest?

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Léky proti bolesti, které jsou běžně lidmi považovány za neškodné, jsou spojeny se zvýšeným rizikem srdeční zástavy. Ukázal to výzkum zveřejněný v březnovém vydání odborného časopisu European Heart Journal - Cardiovascular Pharmacotherapy. Co to v praxi znamená? Tolik oblíbené prášky Čechů, které jsou volně dostupné a pomáhají ulevit od bolesti, představují vážnou hrozbu.

Nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) patří mezi nejčastěji používané léky na celém světě a některé, včetně ibuprofenu, jsou dostupné všem lidem i bez předpisu.

Autor studie, profesor Gunnar H. Gislason, z kardiologie v kodaňské Fakultní nemocnici v Gentofte upozorňuje, že právě kvůli tomu jsou obecně považovány za bezpečné.

Jak ale ukázal nový výzkum, opak je pravdou. Tyto léky mohou zvýšit kardiovaskulárního rizika. Jinými slovy - pojídáním ibuprofenu může být velmi škodlivé. Ukázalo se totiž, že ibuprofen (obsažený například v Ibalginu) až o 31 procent zvyšuje riziko selhání srdce. Potvrdily se tak výsledky starší studie, která na smrtelné nebezpečí také upozorňovala.

Z 28 947 pacientů v Dánsku postižených srdeční zástavou se jich 3376 léčilo NSAID až 30 dní před příhodou. Ve většině případů použili právě ibuprofen a diclofenac.

Podle dánských expertů je problémem právě fakt, že jsou tyto léky volně dostupné. „Nemyslím si, že tyto léky by měly být prodávány v supermarketech nebo na čerpacích stanicích, kde není možné získat odborné poradenství o tom, jak je používat. K dispozici by měly být pouze v lékárnách, v omezeném množství, a v nízkých dávkách,“ tvrdí Gislason.

„Neberte více než 1200 mg ibuprofenu denně," apeluje na veřejnost.

Témata:  lidé Češi léky

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy