reklama

Podle vědců z American Chemical Society "zaručené" domácí metody vůbec nefungují. Je jedno, jestli si jablko otřete o tričko, utěrku, nebo jej propláchnete pod tekoucí vodou. Tak či tak se podle nich pesticidů nezbavíte.

Jejich používání je přitom dnes už naprosto běžné. Polní škůdci jsou stále odolnější, a proto se zvyšuje agresivita použitých přípravků proti nim. To ale zároveň způsobuje, že se konzument bude jejich přítomnosti na potravině stále obtížněji zbavovat.

Odborníci ale tvrdí, že existuje jednoduchá metoda, jak mít vaše chystané jídlo čisté a bez chemikálií. Stačí k tomu roztok sody bikarbony, tedy jedlá soda. Ta v jednoprocentní koncentraci dokáže odstranit z povrchu ovoce či zeleniny až 80 procent nežádoucích látek.

Samotný proces je už ale poněkud obtížnější. Potraviny nestačí v roztoku opláchnout, vědci ji pro docílení nejlepších účinků namočili do roztoku na 15 minut. Ale zafungovalo to.

Lili Heová, která vedla tým výzkumníků, ale tvrdí, že existuje ještě jedna metoda, která je mnohem účinnější. Stačí totiž prý potravinu oloupat. Tím se ale zároveň připravíte o velké množství živin, které vnější vrstva obsahuje.