reklama

Celá Brazílie je proslavená svým uvolněným životním stylem, avšak obyvatelé Rio de Janeiro tzv. Cariocas jsou známí jako ti nejméně dochvilní ze všech. S neuspěchaným stylem života přestali Brazilci na dochvilnosti tolik lpět, neočekávají ji od ostatních, sami ji nerespektují a včasný příchod například na párty považují za hodně podivný zvyk. Sami takový příchod přirovnávají k tomu, jako byste nebyli vůbec zvaní.

Brazilci pro tuto svou raritu však mají své opodstatnění. Často se totiž i ty nejlépe naplánované akce nějakým způsobem nevydaří, a proto je zdvořilé umožnit hostiteli či hostitelce, aby měli možnost se opozdit. Nevyřčené pravidlo říká, že hostitel čeká do doby, kdy má párty začít a teprve pak se začíná na párty připravovat.

Kombinace neuspěchaného životního stylu a každodenního zpoždění způsobeného dopravní zácpou nebo náhodným setkáním se starým známým na ulici naučilo místní Cariocas nepočítat s dochvilností u ostatních a nedbat na čas ani u sebe samých.

Brazilská portugalština má pro zpoždění několik specifických výrazů. Sloveso atrasar je překládáno jako opozdit se nebo způsobit zpoždění zatímco demorar je sloveso, které se volně překládá jako dát si na čas. Překladatelským oříškem je pak výraz abacaxi, což v překladu znamená ananas a používá se jako ekvivalent pro zpoždění právě kvůli tomu, jak dlouho trvá zbavit toto ovoce slupky.

Co se týče nějakého pojmu o čase, nesmíte brát Brazilce příliš vážně. Fráze estou chegando (jsem na cestě) by mohla být mylně pochopena ve smyslu toho, že se daný člověk už vypravil a v brzké době dorazí na místo. Ale nenechte se splést! Jediné, co tato fráze v sobě skrývá je, že se očekávaná osoba má v plánu ukázat, ať už za 5 minut nebo až za 2 hodiny.

Je naprosto zbytečné rozčilovat se nad zpožděním místních Cariocas. Život v Riu není tak organizovaný a uspěchaný jako v jiných částech světa, tady se vše odvíjí spíš v pohodovém tempu. Podle serveru bbc.com mají ale i Brazilci své hranice v tom, jak moc a kdy se mohou zpozdit. Dorazit později na párty je zvyklostí nejen v Brazílii, ale i u nás se projevují podobné tendence. Ovšem při obchodní schůzce se i takto pohodoví Cariocas snaží být dochvilní.