Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakovina, která napadá pouze děti. Neuroblastom je noční můrou rodičů

Protonová léčba
Protonová léčba
Foto: ptc.cz

Když se mladým rodičům narodila dcerka, byli štěstím bez sebe. Už po několika týdnech jim ale lékaři oznámili tu nejhorší možnou zprávu. Malé Kelli Attwaterové diagnostikovali ve třech měsících neuroblastom, nádor, který postihuje výhradně malé děti. Dívka jej s pomocí lékařů porazila, ve třech letech ale rodiče čekal další šok. Neuroblastom se objevil znovu.

Neuroblastom je nejčastěji se vyskytující mimolebeční nádor, který se projevuje výhradně v dětském věku. Onemocnění je diagnostikováno v 50 procentech případů u dětí do 2 let věku, v 75 procentech do 4 let a v 90 procentech do 10 let věku dítěte.

Pro rodiče se jedná o noční můru a v případě potvrzení diagnózy se jim převrátí život naruby. Neuroblastom totiž velmi rychle metastazuje, nejčastěji přes hematom i lymfu, a u 65 procent dětí jsou metastázy v době diagnózy už přítomny. Nejčastěji se objevují v játrech a kostní dřeni.

V případě diagnózy se využívá léčebných metod podobných u dospělých lidí. Děti je ale snáší mnohem hůře. Lékaři mají k dispozici chirurgickou léčbu, chemoterapii, ale i transplantaci kostní dřeně.

Paradoxně mají větší šanci nemoc porazit mladší děti. U většina dětských pacientů mladších jednoho roku totiž dojde k regresi choroby, což není u nádorů obvyklé.

U starších dětí jsou podle lékařů naopak časté případy, kdy i přes použití nejmodernějších léčebných postupů nádor nemizí a dochází ke smrti. Šance na přežití ale obecně závisí na mnoha faktorech a pohybuje se od 35 % do 95 %.

Nádor postihuje děti ve všech zemích a ani Česko není výjimkou. Objevuje se v jednom případu ze 7000 narozených dětí a ročně tak u nás lékaři diagnostikují asi 15 případů. Jeho příznaky však není lehké poznat.

Nejčastěji lze neuroblastom pozorovat na kůži, která u novorozenců a malých kojenců vypadá jako tmavě modré uzlíky nebo tuhé podkožní uzlíky. 

Při metastázách děti většinou děti odmítají chodit nebo sedět a na hlavě a kostech jsou viditelné tuhé rezistence. Metastázy se mohou projevit i otoky očních víček nebo omezenou pohyblivostí dolních končetin a poruchami vyprazdňování. Přesnější diagnózu poté poskytne ultrazvuk.

České zdravotnictví patří k nejpokročilejším na světě a lékařům se v boji s neuroblastomem daří vítězit stále častěji. Přesto jde o noční můru rodičů, neboť žádný si nepřeje, aby jeho dítě trpělo v takto malé věku jednou z nejhorších nemocí vůbec.

Témata:  rakovina lékaři děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy