reklama

Život bez satelitní navigace si mnoho lidí již vůbec nedokáže představit. Ačkoliv tato technologie bezpochyby v mnoha ohledech lidem zlepšuje život, Roger McKinlay, bývalý ředitel britského Royal Institute of Navigation a expert na satelitní navigaci, varuje, že přílišné spoléhání na GPS navigaci může vést ke ztrátě orientačního smyslu.

Informoval o tom server Science Alert, podle kterého není nutné navigaci používat vždy a lidé by mnohdy raději měli trénovat svůj mozek. Něco jiného je jet podle navigace v přeplněném městě, dá se ale omezit například na přehledných silnicích s dostatkem naváděcích značek. 

McKinley varuje, že pro zachování si přirozeného smyslu pro orientaci a pohyb v prostoru je nutné jej využívat. Pokud tento úkol dlouhodobě ponecháváme na někom – nebo něčem – jiném, o smysl postupně přicházíme.

Toto tvrzení podporuje například i výzkum z roku 2009, kdy byly porovnány výsledky aktivních řidičů taxi s bývalými řidiči, kteří svých navigačních dovedností již nevyužívali. Výsledky aktivních řidičů byly podle výsledků lepší.

Nejde přitom jen o teoretický problém – podle dalšího výzkumu dochází ke změnám v části mozku, pokud člověk své navigační dovednosti nevyužívá. Je tak důležité, aby člověk alespoň čas od času navigaci vypnul a spolehnul se pouze na své orientační schopnosti.