reklama

Kdyby všech 7,6 miliard lidí, kteří aktuálně na Zemi žijí, vyskočilo, mělo by to na planetu obrovský dopad. Prvním bodem v tomto teoretickém úkolu by bylo shromáždit všechny na jedno místo, vysvětluje server v názorném videu, na kterém se podílel astrofyzik Paul Sutter z Ohio State University a fyzik Mark Boslough.

Pokud by všichni ve stejný čas vyskočili asi 30 centimetrů nad zem, ihned by se uvolnilo obrovské množství energie. Většina této energie by se dostala do vzduchu a do země. Zaznamenali bychom ohromný zvuk srovnatelný s burácivým potleskem. Tento zvuk by byl natolik hlasitý, že by z něj lidem praskly ušní bubínky.

Zároveň bychom v tu stejnou chvíli cítili, jak se začíná otřásat zem. Vibrace by byly tak silné, že by způsobily zemětřesení o síle 4 až 8 stupňů, vysvětluje server. Síla otřesů by záležela na množství energie, kterou by půda absorbovala – roli by v tom hrály například i naše boty.

A zatímco zemětřesení o síle 4 stupně by moc škody nezpůsobilo, otřesy o síle 8 stupňů by mohly zbořit domy, zničit eklektické vedení, potrhat železniční koleje a zdemolovat mosty. Navíc by zemětřesení mohlo vyvolat vlny tsunami, která by mohly být vysoké až několik desítek metrů.

I přes tuto zkázu by ale Země pokračovala v cestě po svojí orbitě, jako by se nic nestalo. Dokonce ani 7 miliard lidí by totiž nedokázalo změnit pohyb naší planety ve vesmíru.