reklama

Odborníci tvrdí, že polykání léků bez dostatečného zapíjení může být až smrtelně nebezpečné. Zapíjení tabletky vodou je totiž důležité nejen proto usnadnění polykání, ale i kvůli dalšímu faktoru.

Tekutiny totiž pomáhají zabránit uvíznutí pilulky v jícnu. Říkáte si možná, že o nic až tak vážného nejde, tabletka se po chvilce nepohodlí rozpustí a posune se dále. Opak je ale pravdou.

"Léky, které uvíznou v jícnu, velmi pravděpodobně způsobí zánět a podráždění," upozorňuje Jennifer Caudleová, lékařka působící na Rowanské univerzitě "To může způsobit několik komplikací - od pálení žáhy, přes bolest na hrudi, až po ezofagitidu nebo dokonce krvácení," dodala.

Jelikož v jícnu nejsou nervy, příznaky nemusíte hned pocítit. Někteří lidé ale popisují pocit bolesti na hrudi nebo pocit podobný pálení žáhy, čemuž však nepřikládají žádný význam. Postupem času se však pilulky, které uvíznou v jícnu, mohou rozpustit a erodovat tkáň jícnu. Výsledkem může být bolestivé krvácení nebo silná dehydratace.

Studie magazínu The Turkish Journal of Gastroenterology zjistila, že téměř jakýkoliv druh léku může způsobit vřed v jícnu, ale podle lékařky Caudleové může i několik běžných a volně prodejných léků způsobit mnohem větší, významné poškození. O tom ví své i mnoho slavných osobností, které díky polykání tabletek bez zapíjení skončily s děravým jícnem.