Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci se zmýlili? Tyranosaurus nebyl takový, jak se dřív tvrdilo

Zoo Bratislava, Dinopark
Zoo Bratislava, Dinopark
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Zakrnělé přední končetiny jednoho z největších zabijáků v dějinách byly zřejmě více užitečné, než se doposud předpokládalo.

Tyranosaurovy malé ruce byly vždy spíše terčem posměchu, jenomže teď se zdá, že měly svůj velký význam. Nová studie tvrdí, že díky nim mohl děsivý dravec držet své oběti velmi blízko a natočit si je do takové pozice, která mu umožňovala uštědřit jim poslední smrtící skus.

Studie o vzdálených příbuzných vyhynulých teropodů naznačuje, že jejich komplexní loketní kloub umožňuje mnohem větší rozsah, než kterého dosahují savci. Výzkumníci z Univerzity v New Jersey prezentovali svou studii na Paleontologické konferenci minulý týden.

Ve studii vědci zkoumali možnosti pohybu u paží krocana divokého a severoamerického aligátora. To jim umožnilo analyzovat pohyb měkkých tkání, které jsou v procesu fosilizace často ztraceny. Při použití techniky nazvané rentgenová rekonstrukce pohybové morfologie (XROMM), pomocí které zkoumali ulnu (kost loketní) a humerus (kost pažní) moderních zvířat, přišel tým odborníku na to, že teropodí klouby byly pravděpodobně schopné složitých pohybů.

Jedná se o nové naprosto unikátní poznatky, které vědcům umožňují lépe pochopit způsob, jakým se T-rex pohyboval, a jak lovil. Tento objev také s velkou pravděpodobností může přepsat všechno, co jsme si dosud o nejznámějším dinosaurovi mysleli.

„V podstatě mohou aligátoři a krocani otáčet dlaň své končetiny nahoru a dolů jako savci, ale pomocí složitějších pohybů kostí v loktu. Matka příroda opět vyřešila stejný problém různými způsoby,“ řekl jeden z vědců.

Témata:  dinosauři objev vědci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy