Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci zjistili, že se ohledně Země pořádně spletli. To, co jsme se učili ve škole, není pravda

Země
Země
Foto: Pixabay

Až donedávna si vědci z celého světa mysleli, že zemské jádro se skládá převážně z tekutého železa při teplotách vyšších než 4000 stupňů. Ve škole se proto každý z nás učil, že uprostřed Země se nachází tekuté jádro. Nyní ale odborníci zjistili, že zemské jádro je ve skutečnosti tuhé a elastické.

Vědci z Australian National University Hrvoje Tkalčić a Than-Son Pham jsou přesvědčeni, že mají přímý důkaz o tom, že vnitřní jádro Země je tuhé.

Přišli totiž na způsob, jak detekovat smykové vlny nazývané "J vlny" ve vnitřním jádru Země. Tento typ vln přitom může procházet pouze přes pevné objekty.

"Zjistili jsme, že vnitřní jádro je opravdu tuhé, ale zjistili jsme také, že je měkčí, než se dříve myslelo," řekl serveru Science Magazine docent Tkalčić.

"Ukazuje se - že pokud jsou naše výsledky správně, vnitřní jádro má podobné elastické vlastnosti jako zlato a platina. Vnitřní jádro je jako časová kapsle, pokud ji pochopíme, tak zjistíme, jak se planeta formovala a jak se vyvíjí," dodal.

Vědci poprvé předpověděli, že vnitřní jádro Země je tuhé, v první polovině minulého století. Dlouho ale neexistoval způsob, jak tuto teorii ověřit. Až donedávna.

Metoda tzv. Korelačního vlnového pole, kterou vědci použili, sleduje podobnosti mezi signály na dvou přijímačích po velkém zemětřesení. Podobnou technika používá stejný tým na měření tloušťky ledu v Antarktidě.

Studie ukazuje, že výsledky měření lze použít k prokázání existence J vln a odvození rychlosti smykové vlny ve vnitřním jádru. Vědci také přiznali, že jejich odhalení ve skutečnosti zbouralo vše, co o jádru víme.

"Nyní nevíme, jaká je přesná teplota vnitřního jádra, jaký je věk vnitřního jádra, nebo jak rychle tuhne, ale s těmito novými pokroky se pomalu dostáváme k odpovědím," uvedl.

Témata:  vědci Země 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy