reklama

Clostridium difficile je patogenní bakterie, která může způsobit střevní onemocnění vyvolávající průjmy, horečky, nevolnost a bolesti břicha. V těle hostitele vytvoří tvrdé spóry, jejichž část hostitel vyloučí například v podobě stolice.

Ze ní se spóry jednoduchým způsobem vracejí zpět do prostředí, kde si najdou dalšího hostitele. Díky své vysoké odolnosti vůči teplu, chladu či mnoha typům dezinfekčních prostředků dokáží spóry přežít i v pravidelně čištěných a praných prostředích.

Podle vědců mohou tyto spóry přežít i praní na intenzivní režim, který má za úkol odstranit nebezpečné mikroorganismy. Takový způsob praní využívají především nemocnice, které rovněž využívají i speciální dezinfekční přípravky. Ani ty ale tyto bakterie nezahubí.

Lékaři se obávají, že výsledek výzkumu jednoznačně ukázal na vysokou pravděpodobnost výskytu této bakterie v nemocničním povlečení, kde je prostředí obecně plné bakterií. To by znamenalo velké riziko pro osoby náchylné k různým nemocem. 

Podle magazínu Infection Control & Hospital Epidemiology autoři výzkumu poznamenávají, že problém je obzvláště alarmující v nemocnicích v Británii. Tam si totiž nemocniční prádlo na lůžka nemocnice pronajímají od nezávislých společností, které prádlo perou a poté jej nahodile rozesílají do vícero nemocnic.

Bakterie tohoto typu se přitom běžně vyskytuje kdekoli v prostředí či v přírodě a pro lidi většinou nepředstavuje velkou hrozbu. Problémem jsou osoby s oslabeným imunitním systémem, pacienty v nemocnici a starší lidé. Pro ty může být smrtelná.

Nemocnice tak zřejmě budou muset přijít na nový způsob praní prádla. Vědci vyzkoušeli praní prostřednictvím tepelného dezinfekčního cyklu při teplotě 65 stupňů Celsia nejméně 10 minut nebo při teplotě 71 stupňů nejméně tři minuty. Na prádle se ale stále vyskytovala bakterie, i přes použití průmyslového bělidla.