Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzali vám v dětství krční či nosní mandle? Lékaři pro vás mají hodně špatnou zprávu

zdraví
zdraví
Foto: Pixabay

Krční a nosní mandle umí člověka pořádně potrápit, největší problémy s nimi mají děti. Řadu let je proto lékaři při opakujících se problémech doporučovali raději odstranit. Jenže jak se teď ukázalo, byl to zřejmě krok špatným směrem.

Po celá desetiletí podstupovaly miliony dětí na celém světě chirurgický zákrok, při kterém jim byly odstraněny nosní a krční mandle. Jde vlastně o lymfatické uzliny, které jsou součástí imunitního systému člověka a některých savců. Jsou prvním místem, kde se zachytávají antigeny, které přicházejí do organismu ústní a nosní dutinou.

Často jsou proto prvním orgánem v organismu, kde dochází k replikaci viru či pomnožení bakterií. Především u dětí pak způsobují často chronické záněty. A protože lékaři dlouho věřili, že nepřítomnost mandlí nemá na zdraví dospělých významnější vliv, často se rozhodli dětem trpícím opakovanými bolestmi v krku a ušními infekcemi, které doprovázejí tyto záněty, mandle prostě vyříznout.

Ale průkopnická studie zveřejněná v magazínu JAMA Otolaryngologie-Head & Neck Surgery naznačuje, že tato rozšířená praxe by mohla způsobit, že děti bez mandlí budou v budoucnu více nemocné. 

Výzkumný tým vedený doktorem Seanem Byarsem z Melbournské univerzity zkoumal lékařské záznamy přibližně 1,2 milionu dánských pacientů, jejichž zdraví bylo sledováno od narození do věku 10 let a v některých případech až do věku 30 let.

Po porovnání záznamů Dr. Byers a jeho kolegové zjistili, že pacienti, kteří podstoupili odstranění krčních mandlí neboli tonzilektomii, v následujících letech třikrát častěji trpěli alergickými nebo infekčními onemocněními horních cest dýchacích - včetně astmatu, chřipky a pneumonie. Adenotomie (odstranění nosních mandlí) je pak podle vědců spojena s dvojnásobně vyšší mírou těchto onemocnění, ale také s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) a zánětem spojivek.

A překvapivě tato analýza také ukázala, že mnohé z problémových symptomů tonzilitidy a adenoiditidy, které měla operace odstranit - například problémy s dýcháním a chronické záněty ucha nebo nosní dutiny - se často brzy po operaci vrací, což znamená, že jakékoliv možné krátkodobé přínosy zákroků jsou nepatrné v porovnání s dlouhodobými riziky.

Tato studie je první, která zhodnotila dlouhodobý dopad odstranění nosních a krčních mandlí, autoři ovšem poukazují na to, že vycházeli z dat od velkého počtu pacientů, což dodává jejich výsledkům velkou váhu.

Vzhledem k významným rizikům doktor Byars a jeho tým navrhuje, aby se tyto zákroky vůbec neprováděly, pokud je k dispozici alternativní způsob léčby. Pokud dojde k vyčerpání všech možností, lékaři by se prý měli pokusit odložit operaci tak, aby se mohl imunitní systém dítěte co nejdéle rozvíjet bez zásahu.

„Vzhledem k tomu, že mandle jsou součástí lymfatického systému a hrají klíčovou roli jak v normálním vývoji imunitního systému, tak při screeningu patogenů během dětství a raného života, není překvapením, že jejich odstranění může zhoršit detekci patogenů a zvyšovat riziko pozdějších respiračních a infekčních onemocnění,“ dodávají experti.

Témata:  zdraví lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy