Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejbezpečnější místo na sezení v autě? Překvapivě jej skoro nikdo nepoužívá

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Přednímu sedadlu spolujezdce se odnepaměti přezdívá sedadlo smrti. Všichni tak mají jasno o tom, které místo je tím nejméně bezpečným. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, které sedadlo je v autě naopak nejbezpečnější a kde by mělo sedět vaše dítě? Překvapivě to, které nikdo nepoužívá.

Překvapivě je nejbezpečnějším místem pro děti zadní prostřední sedadlo. Vyplývá to z výzkumů a statistik, které ukázaly, že riziko zranění při dopravní nehodě je na tomto místě nižší až o polovinu.

Podle odborníků je to proto, že při haváriích jsou nejčastěji zasaženy boční strany auta. Nejmenší děti je proto ideální usadit v sedačce právě sem.

Nejbezpečnější poloha je v autosedačce zády ke směru jízdy. Jedině tak je dítě chráněno před případné čelní srážce a hlava, krk a záda jsou stabilizované. Starší děti by pak naopak měly sedět v autosedačkách čelem ke směru jízdy.

Autosedačka uprostřed má ještě jednu výhodu. Nezabírá místo dalším pasažérům, kteří se tak vejdou na svá místa. 

Témata:  auto vědci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy