reklama

Nová studie totiž zjistila, že u lidí, kteří mají slepé střevo, je vyšší riziko výskytu Parkinsonovy choroby. Výzkumu se zúčastnilo 6 milionu lidí a ti, kterým bylo střevo vyoperováno, si podle lékařů mohou alespoň z části oddechnout.

Studie publikovaná v časopise Science Translational Medicine tvrdí, že odstranění slepého střeva napomáhá ke snížení rizika vzniku choroby. Neznamená to, že by lidé bez něj nemoci vyhnuli úplně, příznaky Parkinsonovy choroby se u nich ale objevily o více než tři roky později.

Stejně tak to neznamená, by si lidé kvůli hrozbě této nemoci měli nechat střevo vyjmout. Pro vědce jde ale o důležité zjištění, které jim napomáhá k rozklíčování této rozšířené nemoci.

Odborníci se navíc utvrdili v tom, že Parkinsonova choroba má se střevem společného víc, než se na první pohled může zdát. Nejen,že nemocní lidí mají jiné složení střevní mikroflóry, ale jedním z prvotních příznaků choroby je úporný průjem.

Jak přesně ale slepé střevo napomáhá vzniku nemoci nikdo přesně neví. Domnívají se, že jedním ze způsobů léčby by mohla být takzvaná transplantace stolice. Tyto výzkumy jsou ale zatím stále na počátku.