Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fastfoody že škodí zdraví? Vědci se tomu podívali na kloub a zjistili pravý opak

Hamburger, ilustrační fotografie
Hamburger, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Není tajemstvím, že žádné rychlé občerstvení neboli fastfood zdravými potravinami příliš neoplývá. Před konzumací hamburgerů a hranolek se sladkou colou varuje dnes kdejaký lékař. Jak je na tom ale asijská kuchyně? Je čínské nebo vietnamské jídlo také tak nezdravé? To se rozhodli vědci zjistit, tenhle výsledek ale rozhodně nečekali.

Co si budeme nalhávat, čínská ani vietnamská jídla nejsou zrovna nejzdravější. Většina z nich totiž obsahuje velké množství sodíku, který nepříznivě ovlivňuje krevní tlak.

Nyní ale vědci doslova šokovali lékaře a bojovníky za zdravou stravu. Zjistili totiž, že jídla jako kung pao, nudle, gyros a podobná nejsou pro tělo až tak špatná, jak se předpokládalo.

Podle odborníků totiž dokáží něco, co málokterá potravina. Příznivě napomáhají v boji proti demenci. Podle nového výzkumu japonských vědců jde hlavně o kuřecí maso a vepřové maso ve sladké a kyselé omáčce, které mohou pomoci pacientům s tímto onemocněním.

Japonští vědci z univerzity v Tottori provedli testy na 200 pacientech bojujících s demencí a dospěli k zajímavému závěru. Účastníci byli rozděleni do dvou skupin podle toho, jaká jídla konzumovali. Ti, kteří se živili čínskou, potažmo vietnamskou stravou, vykazovali viditelné známky zlepšení paměti.

Podle vědců za tím může stát látka známá jako monosodný glutamát. Odborníci se domnívají, že zlepšuje absorpci zinku, což by mohlo mít pozitivní vliv na opravu poškozených mozkových buněk. Je to ale pouze teorie a vědci přiznávají, že ve skutečnosti netuší, proč tato jídla tělu prospívají.

O asijských jídlech se tvrdí, že obsahují příliš mnoho kalorií a soli. Nutriční specialisté dlouhodobě upozorňují na rizika spojená s konzumací například zmíněných kuřat ve sladkokyselé omáčce. Výše zmíněný monosodný glutamát je totiž považován za škodlivý, ačkoliv na to podrobné studie chybí a dodnes to nebylo vědecky nijak potvrzeno.

Témata:  mikrovlnka, jídlo, potraviny vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy