Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země vypadá jinak než jak si ji představujeme. V čem se liší od obrázků?

Zemi moc dobře známe. Co je ale uvnitř?
Zemi moc dobře známe. Co je ale uvnitř?
Foto: Pixabay

Není pochyb o tom, že každý ví, jak vypadá mapa světa. Vypadá tak ale naše Země doopravdy? Podle odborníků vůbec ne. Současné mapy totiž vycházejí ze znázornění, která jsou zhruba 500 let stará. A poměrně nepřesná.

Najdeme ji v atlasech, na mapách, na obrázcích, ve školách i na internetu, a to po celém světě. Mapa světa je všem dobře známá a každý ví, že vlevo leží Amerika, vpravo Japonsko, a Itálie vypadá jako bota.

Málokdo už ale ví, že současný vzhled mapy světa vychází z prvních vyobrazení Země starých zhruba 500 let, zhruba z roku 1570. Mapy tehdy měly sloužit převážné námořní navigaci a některé země jsou na nich zakresleny nepřesně. Především proto, že měřící technika v té době nebyla dokonalá.

Animating the Mercator projection to the true size of each country in relation to all the others.Focusing on a single country helps to see effect best.#dataviz #maps #GIS #projectionmapping #mapping pic.twitter.com/clpCiluS1z

— Neil Kaye (@neilrkaye) 12. října 2018

Britský vědec Neil Kaye proto pracuje na nové verzi mapy, která by měla být o poznání přesnější. Ta současná například vyobrazuje Rusko mnohem větší, než ve skutečnosti je. Stejně tak je například Grónsko větší než Afrika, ta je ve skutečnosti ale 14krát větší.

Zatímco rovníkové státy jsou zobrazeny poměrně přesně, vzdálenější státy velikostně neodpovídají. To je případ například i Kanady, která je oproti Spojeným státům neúměrně veliká.

Kaye, který pracuje jako šéf oddělení klimatických informací pro Britskou meteorologickou službu, má za cíl přepsat učebnice a novou mapu světa rozšířit co nejvíce do podvědomí veřejnosti. Vzhledem k tomu, jak moc je současná mapa světa rozšířená, ale nepůjde o jednoduchý proces.

Témata:  vědci Země 1

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy