reklama

V nově zveřejněné studii publikoval tým vědců v Pise svůj speciální recept na obohacené těstoviny. Klíčovou ingrediencí je mouka z ječmenu, která je bohatá na látku beta-glucan. Ta je známá svými schopnostmi udržovat zdravé krevní cévy a v případě srdeční selhání vytváří "přírodní oběh", což může zachránit nejeden život.

Zní to možná jako pohádka, ale výzkumníci svou teorii otestovali už na myších. Nejdříve je krmili těstovinami s ječmenovou mouku a potom jim způsobili umělý srdeční infarkt. Ty, které měli bohatou stravu na ječmen, přežívaly častěji srdeční útok než ty, které dostávaly klasické těstoviny z pšeničné mouky.

Italský způsob života včetně stravování je pro mnohé vědce už dlouho velkou záhadou, mnozí se domnívají, že klíč k dlouhověkosti leží právě zde. Švédští vědci před nedávnem udělali experiment, při kterém si 300 Švédů a 300 Italů prohodilo svoje domovy včetně způsobu života.

Obyvatelé jižní Itálie totiž dlouhodobě žijí déle než ti v jižním Švédsku. Přitom podíváme-li se na životní úroveň, nic nenasvědčuje tomu, že by Italové měli mít příznivější podmínky. Naopak v testovacím městečku Cilento, kde část obyvatel se přemístila v rámci studie do Švédska, je vysoká nezaměstnanost, přesto se místní zdáli být mnohem spokojenější.

Cilento je považováno za tzv. modrou oblast, což je označení pro místa, kde se lidé dožívají vyššího věku. Místní ženy mají v průměru věk dožití 92 let (italský průměr je 84) a muži zase 85 (průměr 79). To je o hodně lepší než obyvatelé v druhém testovacím městě, švédském Malmö, kde se ženy musí spokojit s 84 lety a muži 80.

Dožití v tzv. modrých zónách je pro vědce dlouhodobě fascinují, důvody můžou být v čerstvém mořském vzduchu, stravovacích návyku, ale třeba i velmi italská vlastnost nestresovat se zbytečně nad životem, což jim umožní dosáhnout spokojenosti i ve špatných společenských podmínkách. "Či za tím může být jen jejich schopnost ventilovat vztek, všichni známe pojem italský temperament," myslí si Olle Melander, spoluautor studie.

Na výsledky studie si ještě nějakou dobu počkáme, ale pokud i vás zajímá recept na dlouhověkost, pak autoři odtajnili jeden zajímavý fakt - téměř každý občan Cilento jí pravidelně každý den rozmarýn, který je známý svým příznivým vlivem na mozkové funkce. Kromě toho se také každý věnuje nějaké rekreační fyzické aktivitě, ať už se jedná o dlouhé procházky, rybaření nebo zahradničení. Nic z toho nejsou činnosti, které by nám měly být nedostupné.