reklama

U lidí, kteří jedí smažené brambory dvakrát nebo vícekrát týdně, existuje dvojnásobné riziko předčasného úmrtí ve srovnání s těmi, kteří se jim spíše vyhýbají, ukázala nedávná studie zveřejněná v časopise American Journal of Clinical Nutrition. „Spotřeba smažených brambor se zvyšuje po celém světě,“ varoval doktor Nicola Veronese, vedoucí autor studie a vědec z National Research Council v italské Padově.

V roce 2014 Američané podle CNN spotřebovali téměř 51 kilogramů brambor na osobu. Z tohoto celkového počtu tvořily 15 kilogramů čerstvé brambory a 36 kilogramů předem zpracované brambory. Podle amerického ministerstva zemědělství tvoří většinu zpracovaných brambor, které Američané jedí, hranolky.

Veronese a jeho kolegové sledovali 4,440 lidí ve věku 45 až 79 let po dobu osmi let kvůli studiu osteoartrózy. Výzkumný tým se ale nakonec rozhodl změnit téma a podívat se na spotřebu brambor. I přesto, že většina z nás předpokládá, že smažené brambory mohou být nezdravé, existuje jen „velmi omezené“ množství vědeckých údajů o této problematice, vysvětluje Veronese.

Vědci proto rozdělili účastníky studie do podskupin podle toho, jak často jedí brambory. V průběhu osmi let celkem 236 účastníků zemřelo. Díky analýze dat pro každou skupinu Veronese a jeho tým zjistili, že u těch, kteří jedli smažené brambory dvakrát až třikrát týdně se zdvojnásobila šance předčasného úmrtí ve srovnání s těmi, kteří nejedli žádné smažené brambory.

Pod hlavičkou „smažené brambory, hranolky, bramborové lupínky“ jsou zahrnuty veškeré další přípravy brambor vyžadující fritézu či smažení, vysvětluje Veronese. Věk nebo pohlaví účastníků neovlivnilo výsledek, ale data ukázala, muži a mladší účastníci s větší pravděpodobností jedí smažená jídla než ženy a starší účastníci výzkumu.

Studie byla založena na pozorování, což znamená, že výzkumníci jednoduše sledovali chování určité skupiny lidí a našli spojitost mezi jedním chováním – tedy jedením smažených brambor - a dalším faktorem - předčasnou smrtí. Vzhledem k tomu, že jde o pozorovací studii, Veronese a jeho spoluautoři upozorňují, že nelze říci, že jedení smažených brambor přímo způsobuje předčasnou smrt - to by totiž vyžadovalo další výzkum.

„I když se jedná o observační studii, jsme přesvědčeni, že kuchyňský olej, bohatý na trans-tuky, je důležitým faktorem při vysvětlování úmrtnosti u těch, kteří jedí více brambor,“ řekl Veronese. Dodal, že roli v předčasné smrti těch, kteří jedli dvě nebo více porcí hranolků každý týden, mohou hrát také „další důležité faktory“, včetně obezity, sedavého způsobu života a požívání velkého množství soli.

John Keeling z Národní bramborové rady také řekl, že „studie není relevantní pro běžnou populaci“, protože údaje byly shromážděny pro studii osteoartrózy a obsahuje pouze pacienty s artritidou. „Brambory jsou ze své podstaty velmi zdravá zelenina,“ řekl Keeling. Středně velký brambor podle něj obsahuje 110 kalorií, nemá žádný tuk, žádný sodík, žádný cholesterol, poskytuje téměř třetinu denní dávky vitamínu C a také draslík. Na základě údajů ve studii Keeling také uvedl, že „je do značné míry přehnané tvrdit, že smažené brambory, nebo jakékoliv jiné formy brambor, jsou nezdravé.“

Susanna Larssonová, docentka na Ústavu environmentální medicíny Karolinska Institutet ve Stockholmu, poznamenala, že nová studie neposkytuje „žádný důkaz“, že spotřeba brambor sama o sobě může zvýšit riziko předčasného úmrtí. „Spotřeba smažených brambor může být ukazatelem méně zdravého (západního) dietního vzoru, který je spojen se zvýšenou mortalitou,“ říká Larssonová, která rovněž provedla studii o spotřebě brambor. Její studie ale neobjevila zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění spojených s jedením brambory.

Podle dietetičky Stephanie Schiffové může potenciální nebezpečí při konzumaci smažených potravin obsahujících škrob představovat akrylamid, který vzniká, když jsou škrobové potraviny jako brambory smažené či pečené při vysoké teplotě. S tím spojený proces hnědnutí je vlastně reakce, která produkuje tuto chemickou látku. Bylo už prokázáno, že akrylamid způsobuje rakovinu u laboratorních zvířat a je považován za toxický i pro člověka, vysvětluje Schiffová. Akrylamid je také potenciální příčina rakoviny, dodala.