Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dějiny, o kterých se nemluví: Německo se sloučilo s Rakouskem, dlouho jim to nevydrželo

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Před 100 lety, 12. listopadu 1918, bylo po rozpadu rakousko-uherské monarchie a konci první světové války vyhlášeno Německé Rakousko, krátkodobý, mezinárodně neuznaný stát. Jeho existence skončila po přijetí saint-germainské smlouvy v roce 1919.

Rakouský císař a uherský král Karel I. abdikoval 11. listopadu 1918 ve stejný den, kdy bylo v lese u Compiegne podepsáno příměří mezi Německem a státy Dohody, čímž skončila první světová válka.

O den později rakouský parlament oficiálně vyhlásil Německé Rakousko a jmenoval sociálního demokrata Karla Rennera kancléřem. Cílem nového státu bylo spojení s Německem a stát si nárokoval mimo jiné i velké části Československa, třeba i Brno, Olomouc a Jihlavu.

Rakousko přijalo 21. října 1919 smlouvu ze Saint-Germain-en-Laye, která byla podepsána 10. září 1919 a jež zakazovala název Německé Rakousko a upravovala hranice nově vzniklých států s Rakouskem.

Tím vznikla první Rakouská republika, která se potýkala s obrovskými hospodářskými problémy a nestabilními vládami dvou znepřátelených politických stran. Skončila v roce 1934 poté, co kancléř Engelbert Dollfuss nastolil autoritativní režim a vládou jedné strany.

Tečkou pak byl tzv. anšlus 12. března 1938, kdy bylo Rakousko začleněno do německé říše. V referendu tento krok schválilo 99,7 procenta obyvatel.

Témata:  historie Rakousko Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy