reklama

Vše začalo v lednu 2018, když Clare začala krvácet. Myslela si ovšem, že jde jen o její periodu. Háček byl v tom, že krvácela v kuse několik týdnů. „Clare si často stěžovala, že je unavená a že nemá energii," prozradil její manžel Glenn serveru kidspot.com. „Pak měla menstruační cyklus, který začal a prostě se už nezastavil."

Clařin lékař se domníval, že krvácení může být způsobeno děložním myomem (většinou nezhoubný útvar z hladkosvalových buněk, který vyrůstá ze stěny svaloviny nitrobřišních orgánů) tak ji zapsal na operaci, aby ho odstranil.

Jenže při rutinní operaci se ukázalo, že stav ženy je mnohem vážnější – lékař objevil nádor. „Zde se to začalo,“ popisuje Glenn. Ukázalo se, že Clare je jedním ze tří pacientů na světě, u kterých byl zaznamenán případ rakoviny, která je extrémně vzácná a především mimořádně agresivní.

Claire sice několik měsíců podstupovala vyčerpávající léčbu, ta ale nezabrala. Nedávno zjistila, že se rakovina rozšířila i do jater a že lékaři už nemohou nic dělat.

Když se Clare a Glenn snažili strávit strašné novinky, dozvěděli se o nové metodě léčení, kterou vyvinuli doktor Oliver Klein a profesor Jonathan Cebon. Ti vynalezli způsob, kterým se snaží léčit vzácné druhy rakoviny, které byly dříve považovány za neléčitelné.

Začátkem tohoto měsíce Clare zahájila imunoterapii a doufala, že se synem Angusem, dcerou Sophií a svým mužem bude moci žít ještě dalších pár let. „Máme naději, ale zároveň si uvědomujeme, že bojujeme s rakovinou ve čtvrtém stádiu," vysvětloval Glenn v říjnu. 

„Výzkum imunoterapie je přelomový, ale v současnosti ještě nebyl testován na tak výjimečném nádoru,“ vysvětluje manžel Clare. Mluví také o jediném známém případě, ve kterém se imunoterapie používá na podobnou léčbu. I proto nebylo úplně jasné, jak Clařino tělo na léčbu zareaguje.

„Doufáme, že v budoucnu se tato velmi agresivní rakovina bude dát podobným způsobem léčit, doufáme, že Clare se dožije období, kdy ji budeme moci vyléčit," tvrdil Glenn. 

To se ale bohužel nestalo. Příběh Claire byl na serveru zveřejněn 24 října. jen o pár dní později, 10. listopadu, rodina oznámila, že žena zemřela.„ Včera večer v 7:38 naše milá Clare zemřela. Její milovaný manžel Glenn byl s ní, držel ji za ruku a mluvil s ní o všech úžasných věcech, které společně prožili. Necítila bolest a už nikdy nebude," dodala rodina na sociálních sítích.