reklama

"Zákazníci nejčastěji přicházejí pro klasické řetězy, lamety, koule nebo dřevěné závěsné dekorace. Oblíbené zůstávají především kvalitní plastové ozdoby, které jsou oproti skleněným či keramickým alternativám praktičtější a vydrží mnoho vánočních sezón. Na popularitě pak získávají dekorace dřevěné," uvedla Barbora Vanko z prodejen Albert.

Globus letos do sortimentu vánočních dekorací poprvé zařadil technické novinky, například LED osvětlení ovládané mobilní aplikací. Lze ho použít jak na venkovní ozdobu domu, tak na vnitřní dekoraci, včetně ozdobení vánočního stromku. "Aplikace v mobilu dovoluje ovládat osvětlení na dálku a volit různé světelné režimy," dodala mluvčí Rita Gabrielová.

zdroj: YouTube

"Jako v minulých letech je i letos zájem o ozdoby z přírodních materiálů. Oblíbené jsou také ozdoby z plsti ve tvaru zvířátek či tradiční ozdoby s ruční výšivkou. Bez ohledu na trend barvám vévodí stále červená," uvedla Kateřina Belei, která prodá ozdoby a dekorace pod značkou KashKi original.

Ohledně barev dekorací se podle ředitele e-shopu Bonami Davida Šišky vkus výrazněji neposouvá. Stále dominuje červená, doplňují ji zelená a zlatá a obecně je zájem o blyštivé dekorace s flitry. "Především poslední dva roky vzrůstá ale zájem i o opak - minimalistické, jednoduché dekorace z přírodních materiálů nebo s přírodním vzhledem ve skandinávském stylu," řekl Šiška.

zdroj: YouTube

Podle Jiřího Kubeše z portálu Fler.cz zákazníci začali letos vánoční produkty kupovat kvůli teplému počasí výrazně později. V minulých letech předvánoční nákupy začínaly i o několik týdnů dříve a v listopadu už byla velká část sortimentu vyprodaná. Nejčastěji jsou v nabídce portálu dekorace v bílé, zelené a červené, případě v kombinaci se zlatou a hnědou. "Suverénně nejoblíbenější jsou u nás vánoční dekorace v romantickém stylu," dodal Kubeš.

Novinkou jsou podle Marie Lopourové, která prodává dekorace pod značkou Amellie, vyšívané ozdoby, které vizuálně připomínají paličkování, háčkování nebo třeba perníčky. "Tam jsou opět oblíbené klasické barvy - bílá, krémová, červená a hnědá pro perníčky," uvedla.