reklama

Pobřežní hlídka Japonska plánuje pátrací misi jejímž cílem je nalezení neobydleného ostrůvku jménem Esanbehanakitakojima, který ležel u severního pobřeží země a který zdánlivě zmizel, informuje CNN.

Malý ostrůvek se dříve nacházel asi 500 metrů od vesnice Sarufutsu na severním cípu ostrova Hokkaido, Jenže teď se někam „vypařil“. Jeho nepřítomnost si všiml autor Hiroshi Shimizu, který vytvořil obrazovou knihu o skrytých ostrovech a který oblast navštívil při hledání inspirace.

Shimizu se proto zeptal místních rybářů, co se stalo. Starší obyvatelé potvrdili, že tam sice ostrov byl, ale že dnes ho není možné vidět z pevniny ani z nedalekých lodí. Šlo přitom o důležitý bod.

Úřady se zajímají o to, kde se nachází, protože ostrůvek je používán k označování japonských teritoriálních vod v severní oblasti, což je oblast, o kterou se rovněž hlásí Rusko.Nedaleko toziž leží také Kurilské ostrovy, které byly anektovány sovětskými silami krátce po skončení druhé světové války. V roce 2014 japonská vláda oficiálně určila 158 neobývaných ostrovů, aby jimi vymezila své vody.

CNN také poznamenala, že podle mezinárodního práva si státy mohou nárokovat pouze vody kolem ostrovů, které jsou viditelné nad hladinou moře při přílivu. Průzkum z roku 1987 ukázal, že ostrov Esanbehanakitakojima vyčníval 1,4 metru nad moře a v roce 1988 tak byl zaznamenán do oficiální námořní mapy.

„Je pravděpodobné, že ostrůvek podlehl erozi kvůli větru a sněhu a v důsledku toho zmizel," vysvětlil Tomah Fujii, přední představitel japonské pobřežní stráže. Pokud se Esanbehanakitakojim opravdu potopil kvůli vlnám, Japonsko přišlo o 500 metrů teritoriálních vod.

Kanál Science Channel na YouTube vysvětluje: „Zmizení celého ostrova může být někdy důsledkem kataklyzmické vulkanické události. Zvláštní věc je, že na ostrově je meteorologická stanice, která stále vysílá data, což by neudělala, kdyby byl ostrov pod vodou. Možná, že nezmizel ostrov, jen fotografický důkaz o něm. Někteří věří, že se stínová vládní agentura rozhodla, že by již na satelitních snímcích neměl existovat."

Zmizení japonského ostrova vyvolalo zájem konspiračních teoretiků, kteří věří, že jen tak nezmizel pod vodu, ale že byl úmyslně odstraněn ze satelitních snímků.