reklama

Podle vědců nikoliv. Tento motiv, který mnohé cestující od letů letadlem odrazuje, je totiž naprosto nesmyslný. Není také bez zajímavosti, že podle statistických údajů za rok 2017 skončilo z 36,8 milionu letů tragicky pouze deset. A za žádný z nich nemohou otevřené dveře.

Letušky totiž musí před startem dodržet přísná bezpečnostní pravidla a utěsnění dveří zkontrolovat hned několikrát. Proto je technicky nemožné, aby se za letu dveře letadla otevřely.

"Jednoduše by nikdo neměl šanci je otevřít. Obavy z toho, že by to někdo dokázal a tlak by potom vytáhl z kabiny ostatní cestující, jsou zbytečné," uvedl podle serveru The Telegraph pilot Patrick Smith.

Vnější dveře se totiž v letadle otevírají dovnitř. A protože vnější tlak je nižší než tlak v kabině, nedokázal by je otevřít žádný člověk. Při běžné letové nadmořské výšce dosahuje tento tlak 0,7 - 0,8 atmosfér. To znamená, že na 1 cm² působí zátěž v rozmezí od 0,83 - 0,9 kg.

Dveře zkrátka za letu není možné otevřít, a to ani v nižší nadmořské výšce. "Bylo by možné otevřít je až těsně nad zemí," vysvětlil Smith. Dveře v letadlech mají navíc i mechanickou zábranu. Tu dokáže otevřít jen pilot, který je zamčený v pilotní kabině. Pokud by se tedy někomu nějak podařilo obejít problém s tlakem, což je samo o sobě nemožné, dveře by stejně neotevřel. Byly by zablokované.