reklama

Pokud musíte udržet v tajnosti to, že svým kamarádům chystáte tajnou narozeninovou párty, vás zřejmě do deprese nedostane. Ba naopak. Ale přiznejme si, ve většině případů vám vaši nejbližší sdělují často smutná, děsivá a vážná tajemství. Navíc už samotné úsilí udržet bombastickou novinku může stát značné nervy. Už samotná obava z toho, že pokud se tajemství provalí, můžete být považováni za nedůvěryhodné osobnosti. 

Profesorka psychologie Anita Kellyová z Univerzity Notre Dame v Indianě studovala mnoho let vliv udržování tajemství na psychiku jedince. Její výzkum ukazuje, že jedinci, kteří dlouhodobě udržují osobní tajemství, jsou mnohem více vystaveni riziku vzniku úzkostných stavů, pocitů studu a provinění. 

Výzkumníci z univerzity v Ankaře provedli experiment, kdy jedincům uložili, aby každý den zapisovali záznam toho, jaké sebezapření musí vyvinout, aby neprozradili tajemství. Zároveň měli hodnotit, jak se cítí. Vědci tak zjistili, že skrývání tajných osobních informací je spojeno s negativními pocity. 

Catrina Finkenauerová a Bernard Rime z Univerzity v Lovani provedli podobnou studii. Zjistili, že tají zejména takové pocity a informace, které jsou sice důležité, ale zároveň smutné. Takovéto uchovávání informací vede nejen k špatné náladě, ale může tím utrpět i vaše fyzické zdraví. 

Pokud se rozhodnete, že své tajemství uchováte hluboko v sobě,neděláte zrovna to nejlepší. Výzkum Walida Afifi a Johna Caughlina z kalifornské univerzity Santa Barbara přišli se zjištěním, že v případě, kdy své tajemství sdělíte někomu, kdo vás pak neodsoudí, posílí to vaši úroveň  sebeúcty. RObert Rodriguez a Anita Kellyová z vzorku 87 účastníků zjistili, že  pokud své tajemství řeknete někomu, kdo ho bude schvalovat, vyhnete se fyzickým onemocněním. Důkaz je jasný. Pokud ukrýváte zatěžující tajemství, zažijete větší pohodu, pokud ho prozradíte někomu, kdo vás neodsoudí. Jak ale takovou osobu najít?

Za prvé byste měli najít někoho, kdo v rámci sdělovaného tajemství nefiguruje, prostě osobu "zvenčí", tajemství ji nijak nezasáhne. Vyberte si někoho, kdo je schopen naslouchat a kdo je schopen vám poradit, jak s takovou informací máte naložit. 

Pokud uchováváte tajemství, které je o nějaké jiné osobě, je lepší se takové informaci  zcela vyhnout už v prvopočátku, kdy vám takové tajemství chce někdo sdělit. Pokud najdete tu správnou osobu, které vaše tajemství budete moc sdělit, učiňte tak. Minimálně se vám uleví. Je ale pravda, že někdy to chce pořádnou dávku odvahy a odhodlání. Záleží, o jakou jde informaci.