Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik člověk zvládne vypít? Pokus se vědcům pořádně vymkl z rukou

Káva
Káva
Foto: www.wikipedia.org

Ne všechny vědecké pokusy jsou bezpečné a přínosné. Ačkoliv se vědci vždy snaží zabezpečit lidem podílejícím se na textech maximální bezpečí, někdy se to nepovede. A takový případ pak může končit tragicky.Své o tom ví odborníci, kteří zkoumali, kolik kofeinu člověk snese.

Studenti sportovních věd Alex Rossetto a Luke Parkin souhlasili, že se v zapojí do experimentu, který proběhl na Northumbria University. Jeho cílem bylo změřit vliv účinku kofeinu na tělesné cvičení.

V důsledku chyby ve výpočtech, které dělali výzkumníci na kalkulačce na mobilním telefonu, ale dostali stokrát vyšší dávku, než jakou měli. Namísto 0,3 gramu kofeinu to bylo až 30 gramů. V běžné porci kávy je přitom zhruba 0,1 gramu kofeinu.

Oba mladíci skončili v nemocnici na jednotce intenzivní péče, kde bojovali o život a museli dostávat dialýzu. Za to, že nezemřeli, vděčí zřejmě jen tomu, že jsou ve výborné fyzické kondici a jejich tělo si tak dokázalo poradit i s takovou zátěží.

Rossetto strávil v nemocnici šest dní, utrpěl krátkodobou ztrátu paměti a zhubl 12 kilogramů. Jeho spolužáka Parkina propustili po dvou dnech, ten zhubl 10 kilo. Oba se nakonec plně uzdravili. Na šílený pokus ale zřejmě nikdy nezapomenou.

Témata:  vědci káva

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy