reklama

USA Today informovaly o nové studii založené na datech o dopravních nehodách s následkem smrti, která shromáždila NHTSA, americká obdoba našeho Ředitelství silnic a dálnic. Za rok 2016, ze kterého data pocházejí, zemřelo na amerických silnicích 37 461 osob.

Nejvíce smrtelných incidentů se stalo během víkendů. Podle Jeremyho Reitmana, který na studii pracoval je tento fenomén spojen s faktem, že „je na silnici obecně více aut a řidiči jsou méně opatrní.“ Analýza dále odhalila, že se více nehod stane během odpolední dopravní špičky.

Nejnebezpečnější je časový úsek mezi šestnáctou a devatenáctou hodinou. Naopak ranní cesta do práce se jeví o poznání lépe. Ve skutečnosti vychází jako nejklidnější část dne, procento smrtelných nehod je oproti odpolední špičce o 85% nižší.

Téměř ve třetině všech zkoumaných nehod sehrál svou roli alkohol. V přepočtu to znamená, že každých 50 minut zemřel ve Spojených státech někdo v souvislosti s alkoholem za volantem. V posledních dekádách je nicméně tento trend na sestupu. Druhou nejčastější příčinou bylo překročení povolené rychlosti. Takových případů eviduje NHTSA jen o zhruba jedno procento méně.