reklama

Odborníci mají jasno. Dříve nebo později by k tomu jinak zřejmě došlo. Naznačují to výzkumy vědců, kteří se zabývali chováním koček domácích i divokých. Jsou prý dominantní, neurotické a impulzivní. Nijak zvlášť se neliší třeba od lva.

Lidé kočky milují (anebo nenávidí) pro jejich sebevědomou a nezávislou povahu, přítulnost nebo hebký kožíšek. Vidí v nich své domácí mazlíčky. Pohled koček na lidi je ale podle nových poznatků vědců poněkud odlišný - a podstatně temnější.

Studii, která zkoumala chování koček, uspořádala edinburgská univerzita společně se Zoo Bronx. Vědci se zaměřili na srovnání domácích koček s jejími divočejšími příbuznými. Do této skupiny patřil například sněžný leopard, skotská divoká kočka a africký lev.

Navzdory tomu, že domácí kočky s námi žijí tisíce let, mají pořád stejné nebo alespoň výrazně podobné chování jako jejich divocí příbuzní. Podle vědců sdílejí především stejné znaky agrese a neurotického chování. Projevuje se u nich také dominance a impulzivita.

Vědci k tomuto srovnání použili celkem 100 koček - ze dvou přírodních rezervací ve Skotsku a ze zoologických zahrad a útulků ve Velké Británii a USA. K testování použili metodu známou jako "Big Five", která zjišťuje otevřenost ke zkušenostem, extrovertní/introvertní chování, přívětivost, svědomitost a neurotismus.

"Kočky jsou roztomilé, chlupaté a mazlivé. Ale musíme mít na paměti, že když chováme kočky jako domácí zvířata, bereme si domů malé predátory," tvrdí psycholog Max Wachtel. "Mnoha lidem to za to stojí. Kočky mohou být fantastičtí a sladcí společníci. Dokud se neobrátí proti vám," dodal pro britská média.

Pouze jejich velikost podle Maxe Wachtela brání tomu, aby i u vás doma plně rozvinuly vlastnosti dravce. "Je dobré rozumět osobnostním charakteristikám našich mazlíčků. Opravdu mají různé kočky různé osobnosti, ale jako u druhu u nich existuje mnoho společných prvků," vysvětlil Max Wachtel.