reklama

Vypátrat důvod tohoto na první pohled možná nepatrného rozdílu, je velmi obtížné. Existuje ale několik zajímavých teorií, mezi kterými si sami můžete vybrat.

Podle první varianty je třeba hledat důvod v dobách, kdy muži často válčili. Meče nebo jiné zbraně často drželi v pravé ruce – a rozepínání knoflíků proto pro ně bylo snazší levou rukou. Ženy pak podle tohoto vysvětlení mají knoflíky na opačné straně kvůli svým dětem. Ty se totiž nosily častěji v ruce levé, aby pravou mohly matky vykonávat práce v domácnosti nebo si rozepínat blůzku na kojení.

Různé umístění knoflíků pak podle některých mohlo zdůrazňovat nerovnoprávné postavení mužů a žen. Muži byli v minulosti považováni za nadřazené a i obyčejné knoflíky měly připomínat jejich odlišnost. A ačkoliv jsou takové názory dnes již (vetšinou) minulostí, v módním průmyslu tento trend zůstal.

Podle třetí teorie za vše mohou služky. Muži se v minulosti často oblékali sami, takže nepotřebovali a často ani nechtěli pomoc. Zároveň jsou lidé většinou praváci, proto jsou knoflíky na pravé straně košile, aby se lépe zapínaly. To ženy naopak musely využívat služeb komorných či jiných služek, aby se dokázaly obléct do složitých šatů, které mívaly několik vrstev nebo korzety. Služebné k nim přistupovaly zepředu a bylo tedy logické, že se jim jednodušeji knoflíky zapínaly, pokud byly vlevo.