reklama

Krátká zpráva se objevila v časopise British Medical Journal a tvrdí, že doktoři našli 27 kontaktních čoček v oku sedmašedesátileté pacientky, když byla připravována na operaci v anglické nemocnici Solihull.

Kontaktní čočky byly slepené dohromady "modravou hmotou" a spojoval je sliz. „Docela jí to šokovalo,“ řekla oftalmoložka Rupal Morjaria, která vykonávala přípravu k operaci a později napsala i krátký článek, který o kuriozitě informoval.

„Pacientku jsem poté viděla asi dva týdny po odstranění čoček a tvrdila, že má z očí najednou mnohem lepší pocit,“ vyprávěla Morjaria. Pacientka však nebyla jediná, kdo utrpěl šok. „Nikdo z nás nic takového nikdy neviděl,“ tvrdila oční specialistka. 

Podle svých slov se případ rozhodla medializovat právě pro to, že si všichni doktoři mysleli, že není možné mít v oku tolik kontaktních čoček, aniž by člověk trpěl akutními záněty. 

Jak se to stalo?

Pacientka nosila měsíční kontaktní čočky celkem 35 let a za celou tu dobu jen málokdy navštívila očního lékaře. S vyšším věkem jí však začal trápit šedý zákal a bylo třeba operace. Když se poté doktoři před operací chystali aplikovat anestetika, byli překvapeni bizarním nálezem.

„Byla to hrozná masa a strašně nás překvapilo, že si toho pacientka vůbec nevšimla,“ popisovala Morjaria. Lékaři okamžitě odložili plánovanou operaci. „Měla tam ty čočky kdoví jak dlouho, kdybychom operovali, hrozila by infekce,“ vysvětlila doktorka.

Oftalmoložka nyní doufá, že díky vytvořené publicitě si více majitelů čoček dá pozor. „V dnešní době je strašně snadné si koupit čočky online a málokdo chodí na pravidelné kontroly. Ty jsou přitom velmi důležité,“ varovala na závěr specialistka.