reklama

1.      Štětce na make-up

Nedílnou součástí kosmetické taštičky každé ženy jsou štětce na nanášení make-upu. Jedná se o věc, kterou používáme takřka denně, proto by bylo dobré, udělat si čas a vyčistit ji.  

 V prvním kroku umyjte štětce čistou a studenou vodou. Pokuste se navlhčit pouze štětinovou část, abyste předešli poškození lepidla, které drží štětiny pohromadě.

Dále naneste mezi dlaně kapku šampónu nebo mycího prostředku a jemně Vašimi dlaněmi třete štětiny s mycím prostředkem. Dávejte pozor, aby se prostředek dostal i do středu štětce.

Poté štětec opláchněte čistou vodou a rukojeť usušte.

V dalším kroku jemně stlačte štětiny, tak abyste se zbavili co možná největšího množství vody. Poté dejte na nějaký vodorovný povrch ručník a štětce na něj položte. Nechte je vysoušet celou noc.

2.    Ultrazvukový čistící kartáč na obličej 

Ačkoliv společně s ultrazvukovým čistícím kartáčem používáte i čistící prostředek na pleť, i on vyžaduje pravidelné čištění, alespoň jednou týdně.

Nejprve vyšroubujte hlavu kartáče.

Poté naneste pár kapek antibakteriálního mýdla na starý kartáček na zuby a snažte se důkladně vyčistit prostor mezi štětinkami.

Důkladně hlavici opláchněte teplou vodou a poté vyčistěte také rukojeť kartáče za pomocí mýdla a hadříku.

Hlavici posléze nechejte vysušit přes noc odděleně od rukojeti.

3.    Kleštičky na řasy

Řasenka, oční linky a bakterie, to všechno může ulpívat na povrchu Vašich kleštiček. Nic z toho není příliš šetrné k Vašim očím. Kleštičky byste měli čistit alespoň jednou týdně, popřípadě denně, pokud jste náchylní k očním infekcím.

K čištění kleštiček využijte navlhčený bavlněný tampon nebo kousek vaty s kapkou peroxidu vodíku. Poté opatrně čistěte celou plochu kleštiček, především tu, která přichází do kontaktu s očním okolím.

Kleště posléze pořádně opláchněte chladnou vodou, jelikož peroxid by mohl vysušovat gumové a plastové části.

Nakonec nechte kleště vysušit položené na suchém ručníku.

4.    Tužka na oči nebo na obočí

Tužky na oči i na obočí se časem otupují a potřebují být zařezávány ořezávátkem. Předtím, než jsou tužky ořezány, však přicházejí do kontaktu s tělními tekutinami a ty posléze přenáší i na ostří ořezávátka. Je tedy nutné čistit ostří tak, aby nedocházelo k opětovnému přenášení bakterií z tužky na ořezávátko a naopak.

Podobně jako v předchozích případech použijeme starý zubní kartáček. Namočíme ho do peroxidu vodíku a očistíme jím důkladně ostří ořezávátka.

Poté ostří dobře opláchneme vodou a necháme vysušit.

5.    Pinzeta

Pinzetu využíváme k různým úkonům a stejně jako v předchozích případech, i ona přichází do styku s tělními tekutinami. Abychom zabránili přenosu infekcí, měla by být pinzeta čištěna po každém použití.

Pro celkové čistění umyjte pinzetu teplou vodou s kapkou antibakteriálního mýdla.

Poté jí můžete ponořit do peroxidu vodíku nebo nanést peroxid jen na kousek vaty a důkladně jím pinzetu očistit.

Posledním krokem je nechat pinzetu usušit na suchém ručníku.

6.    Pomůcky na manikúru a pedikúru

Existuje spousta strašidelných historek o přenosu infekcí z pomůcek na manikúru a pedikúru, protože tyto pomůcky přicházejí do přímého styku se špínou, bakteriemi a tělesnými tekutinami. Jejich důkladné čištění je tudíž nezbytné!

Jednorázových předmětů jako jsou vatové tampony nebo vatové tyčinky se opravdu zbavujte ihned po použití!

Kovové předměty umývejte teplou vodou a antibakteriálním mýdlem za pomocí starého zubního kartáčku. Můžete je také namočit do roztoku peroxidu. Dělejte tak po každém užití.

Plastové a syntetické materiály jako je například rozdělovač prstů při lakování nehtů nebo štětec laku na nehty namáčejte do teplé vody s kapkou mýdla.

Všechny části dobře usušte.  A pozor, nenechávejte tyto pomůcky v uzavřené kosmetické taštičce či kufříků, podporujete tak rozmnožování bakterií.