reklama

Hlad může vyvolat celá řada příčin – málo spánku, hodně stresu. Velkou roli hrají i hormony. Záleží také na tom, jaký druh jídla jste snědli. Některé potraviny totiž mohou vyvolat ještě větší „chutě“.

„Hlad není jen jednoduchý, nejde jen o to naplnit fyzickou potřebu,“ vysvětluje pro magazín Time  Aner Tal, asistent výzkumu na Cornell University, který se specializuje na jídlo. „Existuje mnoho různých psychologických, biologických a environmentálních faktorů, které ovlivňují hlad."

V neposlední řadě záleží, jaké jsou vaše stravovací návyky, říká Tal. „Pokud jste zvyklí jíst oběd každý den ve 14:00, budete cítit potřebu jíst ve 14:00, i když v tu chvíli nemáte biologický požadavek," vysvětluje. Pokud jíte nepravidelně a celý den, bude vaše tělo jídlo vyžadovat celý den.

Důležitý je výběr potravin

Jak říká doktorka Belinda Lennerzová, endokrinoložka a výzkumnice z Bostonské dětské nemocnice a Harvard Medical School, roli hraje také výběr potravin. „Základní úlohou hladu je donutit nás hledat a konzumovat potraviny s cílem udržet si stabilní množství dostupné energie v naší krvi," říká Lennerzová. „V takovém případě je účinnější, když konzumujeme jídlo vyšším obsahem tuku, bílkovin a vlákniny, které se pomalu tráví."

Zatímco tyto potraviny pomáhají našemu tělu dosáhnout a udržet si dostatečně dobře vyvážený stav celé hodiny mezi jídly, jiné potraviny naopak vyvolají metabolické výkyvy, které nás pošlou zpátky do kuchyně mnohem dříve. Jde o potraviny s vysokým obsahem sacharidů.

Její kolega a výzkumník, doktor David Ludwig Lennerz, uvádí, že mezi nejpopulárnější jídla s velkým obsahem sacharidů patří třeba bílé pečivo, bramborové výrobky, cukrem slazené nápoje, sušenky, chipsy nebo snídaňové cereálie. „Tyto potraviny zmatou přirozené kontrolní systému těla, které v nás spouští hlad.

Problém je, že jídlo vidíme všude

Na rozdíl od zdravých tuků a na vlákninu bohatých potravin, třeba řeckého jogurtu, listové zeleniny a luštěnin, které jsou v těle zpracovávány pomalu, jsou cukrovinky a potraviny plné sacharidů zpracovány rychle – a tím dříve potom máme opět hlad. Dochází zároveň k uvolňování velkého množství inzulínu do krevního oběhu, aby se normalizovala stoupající hladina cukru v krvi.

Kalorie z jídla se proto ukládají, čímž vznikají tukové polštáře. To podporuje nejen nabírání na váze, tělo si pak také myslí, že potřebuje více energie. Lennerz poukazuje, že dnes je jídlo velmi snadno a bez průtahů dostupné, občerstvení nebo fast-foody najdeme na každém rohu. Pouhý pohled na jídlo nebo jeho vůně, přitom dokáže v těle vyvolat v těle pocit „nakrm mě“. Stačí se tak dívat na pořad o vaření a člověk má hned potřebu dát si alespoň sušenku nebo něco malého na zakousnutí.

A co se s tím dá dělat? Prvním krokem by podle vědců mělo být nahrazení potravin s vysokým množstvím cukru jinými potravinami bohatými na vlákninu nebo bílkoviny. Dalším doporučením je samozřejmě i pohyb – chůze, cvičení či další fyzické aktivity. A v neposlední řadě – dejte jídlo pryč z vašeho dohledu. Tím, že nebudete mít pamlsky stále na očích, se vyhnete neustálé chuti na jídlo.