reklama

Jana Štěpánková skončila před měsícem kvůli vážným zdravotním problémům v nemocnici. Kvůli zápalu plic na tom nebyla dobře a sama přiznávala, že neví, jestli „se z toho vylíže“. „Horečky nemám, ale mám k tomu zápalu ještě plicní embolii a je mi moc mizerně,“ vysvětlovala deníku Aha!

Ještě před pár dny herečka tvrdila, že je na tom zdravotně mnohem lépe a lékaři jí prý slíbili, že do svátků bude doma. To se ale bohužel nestalo. Plánovala, že Vánoce stráví s rodinou syna Jana (55), kterého má se slavným televizním režisérem a manželem Jaroslavem Dudkem (†68). Setkat se chtěla také se svým bratrem Petrem Štěpánkem (70) a jeho manželkou Zlatou Adamovskou (59).

Herečka zemřela v úterý. Právě zmíněná krevní sraženina se jí pravděpodobně stala osudnou. Tyhle nebezpečné útvary se nejčastěji vytvoří v žilách dolních končetin a pánevních žilách. 

Jana Štěpánková byla členkou herecké a umělecké rodiny. Jejími rodiči byli Zdeněk Štěpánek a herečka Elena Hálková, po matce byla pravnučka českého básníka Vítězslava Hálka.

Z umělecké branže byl také její manžel, režisér Jaroslav Dudek, který režíroval například seriál Nemocnice na kraji města, v němž si Štěpánková zahrála doktorku Královou. K této roli se vrátila ještě dvakrát, v obou pokračováních Nemocnice.

Hraní se věnují i její nevlastní bratři Petr Štěpánek a Martin Štěpánek. Štěpánková se objevila i v řadě filmů a seriálů. Mezi ty nejznámější patří Účastníci zájezdu, Ranč u zelené sedmy, Dva lidi v ZOO nebo První republika. Její srdce ale patřilo spíše divadlu. Třicet let spolupracovala s pražským Divadlem na Vinohradech.

Nad divadlem proto dnes zavlaje černá vlajka a od pondělí začne v jeho prostorách vzpomínková výstava fotografií, řekl dnes ČTK ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer.

"Bylo to pro nás velké překvapení, protože paní Štěpánková měla jít ze špitálu domů. Jsem moc rád, že jsem se s ní potkal na jevišti a že se mi podařilo ji v roce 2012 po letech přemluvit, aby se ještě vrátila na vinohradské jeviště. Spolu s dalšími dříve narozenými dámami tady sehrála krásnou roli v představení To byla moje písnička, které bylo o stárnoucích herečkách. Sešly se tam s Janou Hlaváčovou, Danielou Kolářovou a Martou Vančurovou a dalšími," řekl Töpfer.