Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejznámější kometa ve vesmíru slaví výročí. Přinesla na Zemi život?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

25. prosince 1758 potvrdil německý sedlák Johann Palitzsch hypotézu anglického astronoma Edmunda Halleyho, že „jeho“ kometa se k Zemi vrací v pravidelných intervalech. Podle jiných vědců je možným původcem života na naší planetě.

Pravidelnost návratu Halleyovy komety předpověděl v roce 1705 anglický astronom Edmund Halley. Jako první se totiž pokusil vypočítat její eliptickou dráhu a zároveň určit, jaké je působení velkých planet jako Jupiter na návrat podobných komet. Dříve už navíc konstatoval, že komety pozorované v letech 1531, 1607 a 1682 mají velmi podobné oběžné dráhy.

Potvrzení své premisy se však Halley nedožil, zemřel v roce 1742. Halleyova kometa se vrátila na den přesně před 260 lety, 25. prosince 1758 ji pozoroval německý sedlák a amatérský astronom Johann Georg Palitzsch.

Naposledy lidé pozorovali Halleyovu kometu v roce 1986, nedosahovala však takové jasnosti jako při předchozích pozorováních a spoustu lidí jí kvůli tomu vůbec nevidělo. Při každém průletu kolem Slunce ztratí kometa asi metr vysokou povrchovou vrstvu. Další průlet kolem Země se předpokládá 29. července 2061.

Halleyovu kometu už navštívilo pět meziplanetárních sond. Sověti ji pokořili sondami Vega 1 a 2, Japonci sondami Suisei a Sakigake. Nejúspěšnější však byla sonda Giotto, která zblízko pozorovala její jádro. Určila tak jeho velikost 16 x 7 x 8 kilometrů.

Někteří vědci dokonce zastávají teorii, že život na Zemi se vyvinul z bakterií, které na naši planetu přinesly komety. Podle většiny vědců je však tato teorie dnes spíš méně pravděpodobná, stále si s ní však počítá.

Témata:  komety 1 astronomie EuroZprávy.cz Země

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy