reklama

Německý historik Norman Domeier tvrdí, že americká tisková agentura AP si během druhé světové války vyměňovala fotografie s nacistickým Německem. Věděla přitom, že její materiály zneužívá Berlín ve své propagandě. 

AP byla už před rokem 1941 jedinou zahraniční agenturou, která směla z Německa přinášet zprávy. Historici se domnívali, že po roce 1941 se americko-německé mediální kontakty minimalizovaly.

Podle Domeiera ale AP nadále v utajení posílala do Berlína exkluzivní fotky spojenců a výměnou za to získávala nedostupné obrazové materiály z tehdejšího Německa. Na obou stranách měla mít výměna požehnání z nejvyšších míst.

AP měla fotky získávat z kanceláře Laux, která působila pod elitními nacistickými jednotkami SS a německým ministerstvem zahraničí. Historik z univerzity ve Stuttgartu odhaduje, že si Američané a Němci mezi lety 1942 až 1945 vyměnili 35 tisíc až 40 tisíc fotografií, a to skrze posly v Lisabonu a Stockholmu.

Nejzajímavější fotky si údajně nechal předkládat samotný Adolf Hitler a Berlín je následně upravoval tak, aby se hodily pro nacistickou propagandu.

Podle historika Američané o zneužívání svých materiálů věděli a na oplátku jim bylo jasné, že z Německa dostávají jen propagandistické záběry. Uvedl to v časopise Zeithistorische Forschungen.